Ung i opera er en stor succes

1 november, 2012 | 07:24

 

Over 500 studerende fra gymnasier, handelsskoler og VUC har sammen med deres lærere meldt sig til at opleve Barberen i Sevilla med Staatsoper Unter den Linden Berlin den 20. og 22. november i Aalborg Kongres & Kultur Center (AKKC).
 
Unge fra hele Nordjylland
Samarbejdet mellem AKKC og de mange uddannelsesinstitutioner er kommet i stand gennem et projekt med Region Nordjylland, der med afsæt i regionens Kulturstrategi 2012 -13 har støttet med 250.000 kr. Det praktiske arbejde er styret af en ildsjæl, Anne-Lise Schou fra Hasseris Gymnasium, der har kontakten til alle de tilmeldte klasser, som kommer fra alle egne af Nordjylland bl.a. Aalborg, Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Vesthimmerland, Mariagerfjord og Thisted.
 
Et kig bag scenetæppet
Ud over at de unge får en unik mulighed for – sikkert for første gang for mange af dem – at overvære en opera i høj, høj kvalitet, vil operaen og operakompagniet også blive brugt som et tema i undervisningen. En del af eleverne får flere muligheder, først ved at kunne være med til en del af prøverne den 19. november, og dernæst får nogle lov til et backstage-kig.
 
Talentspotning
For en lille eksklusiv gruppe bliver besøget fra Staatsoper Berlin og de topprofessionelle sangere måske deres livs mulighed. 6-8 udvalgte elever, der har musik og sang som interessefelt, får lov at prøve deres talenter af i en lille udgave af masterclass, hvor de skal synge for nogle af operasangerne. Hvem ved, om denne chance kan blive den første spæde kickstart til en karriere som professionel sanger.
 
Opera til unge
AKKC og Region Nordjylland vil med dette projekt bidrage til at pege på opera og klassisk musik som kulturmulighed. En smal genre som de fleste først i en moden alder stifter bekendtskab med. Projekt Ung i Opera har til formål at gøre operaen mere synlig og brede den ud til et større, nyt og ungt publikum.
 
Rossinis og Staatsoperens mest kendte opera
Barberen i Sevilla af komponisten Rossini er blevet en af de mest elskede operaer overhovedet med melodiske arier og en humoristisk forviklingskomedie. Handlingens omdrejningspunkt er den evigtgyldige kærlighedshistorie fra Sevilla mellem Grev Almaviva og den unge smukke Rosina. I 1968 begik Ruth Berghaus en meget speciel iscenesættelse, som skulle vise sig at blive legendarisk i Statsoperaens historie. Berghaus’ opsætning har for længst opnået kultstatus i Berlin, og er med sine indtil nu 341 opførelser den ældste og måske mest elskede produktion i statsoperaens repertoire, og spiller på operaen igen i januar og februar.
 
Stort orkester og kor
Ensemblet i Aalborg er med Kenneth Tarver som Grev Almaviva, Renato Girolami som doktor Bartolo og Rosina spilles af Rachel Frenkel. Rollelisten rummer desuden Basilio spillet af Alexander Vinogradov, Bertea af Evelin Novak, Figaro af Alfredo Daza, Fiorillo af Gyual Orendt og Ambrosio spilles af Florian Eckhardt, alle en del af Berlineroperaens faste ensemble.
Med til Aalborg kommer også det 36 mand store orkester Staatskapelle Berlin med dirigent Michele Rovetta i front. Den særlige mørke og varme lyd af Staatskapelle Berlin er skabt gennem mange århundreder. De største dirigenter har været med til at præge orkestrets lyd og musikalske fortolkninger. Siden 1992 har Daniel Barenboim været musikchef i Staatskapelle Berlin.
Operaen medbringer også sit eget kor til forestillingen i AKKC. Staatsopernchor er et af de førende operakor i Tyskland og internationalt. Koret blev grundlagt i 1742 med åbningen af operahuset og har siden slået sig så hård fast i både opera og koncerter, at man ikke kan forestille sig Berlin uden Staatsopernchor. Siden 1998 har korleder Eberhard Friedrich stået i spidsen for koret og ledt det til adskillige priser såsom i 2004 ”Choir of the Year”.

Del |

Relaterede nyheder

Mest læste nyheder

Seneste nyheder