Fugleskræmsel anno 2012 med radarblik

29 oktober, 2012 | 10:39
Presse

 

SikringSyd lancerer en ny effektiv og højteknologisk hjælp til alle de minkfarme, dambrug og landbrug, der er plaget af fugle.
 
En helt ny kombination af dyrepsykologi og højteknologi vil nu kunne løse et kæmpe problem for alle de danske minkfarme, dambrug og landbrug, der i dag er plaget af fugle.
 
Det er firmaet SikringSyd i Kolding, der lancerer hvad man populært kan kalde et moderne elektronisk fugleskræmsel med radar-overvågning. Nyheden hedder ”Radardetekteret gaskanon” og går i korte træk ud på, at der skabes et usynlig radarfelt hen over det område, der skal beskyttes. Når en fugl så flyver ind i dette felt, udløses straks et brag fra en gaskanon. Fuglen opfatter dette brag som et skud fra en jæger og flygter med det samme.
 
Gaskanoner har tidligere været anvendt som moderne fugleskræmsler, men de har fungeret uden radar-overvågningen. ”Skuddene” blev i stedet affyret med bestemte tidsintervaller, og det betød, at fuglene vænnede sig til det og blot opfattede bragene som enhver anden tilfældig støjkilde. Med den nye radar-overvågning udløses ”skuddet” lige præcis på det tidspunkt, hvor fuglen nærmer sig. Derfor opfatter fuglen braget som en handling eller aktion, der er rettet direkte mod den og dens adfærd.
 
En anden meget stor fordel ved den nye radar-overvågning er, at den i modsætning til eksempelvis et traditionelt mågenet er helt usynlig – og at den er meget lettere og hurtigere at montere og vedligeholde. Systemet består blot af en lille sender og en lille modtager, der skal placeres i et par meters højde og med god afstand til hinanden. Disse to enheder skaber herefter et radarfelt på op til 10 meter i bredden og 200 meter i længden, som fungerer trådløst med gaskanonen nede på jorden.
 
Især for minkfarmerne er det meget vigtigt at komme fugleproblemet til livs. Fuglene spiser af minkfoderet, og de efterlader ekskrementer overalt. Men værre er frygten for, at fuglene også kan udgøre en risiko for spredning af plasmacytose, som er en meget frygtet sygdom hos pelsdyr.
 
SikringSyd har specialiseret sig i overvågning og alarmsystemer til mange forskellige brancher. Virksomheden oplyser, at prisen på den nye radardetekterede gaskanon er 18.500 kroner – inklusiv montage. Prisen er under forudsætning af, at der er strøm i området, og at der findes master eller gavle i den rigtige højde at montere senderen og modtageren på.
 
 

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder