Forældre vil ikke have børn med i køkkenet – de sviner!

26 oktober, 2012 | 06:25
Arkiv

 

Danske børn får nej til at hjælpe med aftensmaden. På en almindelig dag får børn kun lov at deltage i tilberedningen af maden i fire ud af 100 hjem
 
 
Vi orker ikke frikadellefars på skabslågerne og kartoffelklatter på gulvet. Aftensmaden skal være let og hurtig. Kartoffelskrælningen og borddækningen kan uddelegeres, men ellers glider det hurtigere og med knap så meget oprydning, hvis det kun er de voksne, der står for madlavningen, skriver Samvirke.
 
 
En ny undersøgelse af danskerne vaner i køkkenet viser, at kun fire procent af de danske børn mellem 3 og 18 år deltager på en tilfældig aften i husstandens madlavning. Undersøgelsen er lavet af FDB Analyse. I analysen svarer 26 procent af forældrene, at det er for tidskrævende at have børnene med i køkkenet. Der skal bruges mere tid på at forklare og hjælpe, ligesom rengøringen tager længere tid.
 
Katrine Klinken, der er kok, madskribent og forfatter til flere kogebøger for børn og voksne har et bud på, hvorfor så få børn er en del af madlavningen.
 
»Jeg tror, at mange forældre synes, at det sviner for meget. Og det gør det jo. Et køkken, der bliver brugt, kan jo ikke ligne en reklame for et nyt køkken,« siger hun til Samvirke.
 
 
En fem-årig skal kunne fem retter
 
Lysten til at eksperimentere kommer med ansvaret, og ansvaret kan uddelegeres tidligt.
 
»Allerede i 4-5 års alderen kan man give børnene indflydelse på menuen. Når de bliver lidt ældre, kan de være med til at smage maden til, og når de er 10-11 år kan mange gå i køkkenet alene. En tommelfingerregel er, at børn skal kunne lave ligeså mange retter som deres alder i år,« siger mad- og måltidssociolog fra Professionshøjskolen Metropol, Jon Fuglsang. En femårig skal altså gerne have et repertoire på fem retter, hvor et kogt æg kan gøre det ud for en ret.
 
 
 
Børnekogebogsforfatteren Katrine Klinken tror, at rigtig mange børn er nysgerrige og har lyst til at komme med ud i køkkenet.
 
»De voksne er der jo. Og børn vil gerne være voksne og gøre det samme som voksne.«
 
 
 
FDB Analyse har samtidig spurgt de 12-15årige, om de helst vil lave mad alene eller sammen med en voksen. 72% foretrækker at aftensmaden laves sammen med voksne.

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder