Andelsboligmarkedet er langt bedre end sit rygte

18 oktober, 2012 | 06:42

 

Der kan være gode køb at gøre på andelsboligmarkedet. Langt hovedparten af landets andelsboligforeninger har nemlig en sund økonomi. Og køber du via en ejendomsmægler, og følger du en række gode råd, er du særligt godt klædt på.
Når man læser om de få problemramte andelsboligforeninger, der præger mediebilledet for tiden, kan man godt få den opfattelse, at landets andelsboligforeninger generelt har en dårlig økonomi. Det er dog slet ikke tilfældet. Ifølge en større analyse foretaget af Realkredit Danmark, der har gransket regnskaber for omkring 3000 andelsboligforeninger af landets andelsboligforeninger, har mere end 9 ud af 10 andelsboligforeninger således ikke problemer med teknisk insolvens. Og blandt de foreninger, der har økonomiske problemer, er det kun et fåtal, der er i fare for at gå konkurs.
”Faktum er, at langt de fleste andelsboligforeninger er sunde. Det er derfor synd og skam, hvis den megen negative omtale på grund af nogle få foreninger, der er kommet i uføre, skader hele andelsboligmarkedet. Man skal selvfølgelig se sig godt for og få noget professionel rådgivning, men det skal man jo også, når man køber andre boligtyper,” siger Hans Skovgaard, formand for Dansk Ejendomsmæglerforening i Nordjylland.
Mulighed for attraktive køb
Mange andelsboliger sælges via ejendomsmæglere, som har mange års erfaring på området. Handler man igennem en ejendomsmægler, er man sikret en lang række vigtige oplysninger udover de gængse oplysninger som købspris, månedlig boligydelse mv. Ejendomsmægleren tjekker f.eks. den bagvedliggende gæld i andelsboligforeningen, anvendelsesbegrænsninger, beslutninger om kommende stigninger i boligafgiften eller andre fremtidige udgifter, der kan få indflydelse på foreningens og dermed andelshaverens økonomi.
”Ejendomsmæglernes store erfaring og viden på området gør, at vi præcis ved, hvad vi skal se efter i de enkelte andelsboligforeninger. Dermed kan vi medvirke til at sikre, at man gør et godt og trygt køb. Og er man godt klædt på, er der lige nu særdeles attraktive køb at gøre på andelsboligmarkedet blandt de mange sunde foreninger,” siger Hans Skovgaard.
Gode råd til andelsboligkøbet
• Tjek gælden i andelsboligforeningen. Vær særlig opmærksom, hvis der er trappelån, swapaftaler, variabelt forrentede lån eller afdragsfrie lån.
• Tjek om der er planer om større renoveringer eller byggeprojekter, som foreningen ikke har sparet op til og derfor må optage lån for at udføre.
• Tjek foreningens budget. Er der f.eks. planer om salg af lejligheder i foreningen, som ikke virker realistiske.
• Tjek, hvornår foreningen blev etableret. Er den etableret i perioden 2005-2009, skal man være særlig opmærksom på foreningens økonomi. Dermed ikke sagt at alle foreninger fra den periode har problemer.
• Allier dig med en erfaren andelsboligmægler som din køberrådgiver.
 

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder