Mobilløsning skal hjælpe forældre til for tidligt fødte

13 oktober, 2012 | 06:09
Presse

 

Ny løsning til mobiltelefoner skal øge trygheden hos forældre til for tidligt fødte børn og gøre det muligt for familierne at komme hurtigere hjem fra sygehuset. Fornyelsesfonden støtter med 4,6 millioner kroner, og forskere fra AAU bidrager med viden om borgernær sundhedsteknologi.
 
Sundhedsteknologiske forskere fra AAU er med i Lifeline-projektet, som skal hjælpe forældre til for tidligt fødte børn.Projektet med titlen ”Lifeline” vil gøre nogle af de overvågningsmuligheder, som er kendt fra sygehusenes intensivafsnit, tilgængelige på mobiltelefonen. Forældrene får via målinger mulighed for at følge børnenes almentilstand, og de får støtte til at vurdere, om barnet er i en kritisk tilstand eller på vej til at komme det. I givet fald vil systemet gøre forældrene opmærksomme på det, så de kan kontakte et call-center via en indbygget videoforbindelse. Løsningen skal forbedre muligheden for hjemmebehandling af de for tidligt fødte børn og børn med astmatisk bronkitis, så de kan komme før hjem fra hospitalet.
 
– Vi er med i arbejdet, fordi vi har erfaring fra en række tidligere projekter med såkaldt telemedicin. Så vi ved noget om borgernær sundhedsteknologi, der gør det muligt for patienter at blive behandlet og sundhedsovervåget i eget hjem med de fordele, det giver, fortæller institutleder Kim Dremstrup fra Institut for Medicin og Sundhedsteknologi.
 
Fordele og ulemper ved smartphones
 
I Lifeline-projektet er moderne smartphones en vigtig teknisk komponent. Det er ifølge Kim Dremstrup et oplagt valg med en række fordele – og nogle udfordringer:
 
Institutleder Kim Dremstrup, AAU.- Smartphones har kapacitet til registrering, behandling og transmission af helbredsdata. De udgør samtidig en god kommunikations-platform, som de fleste er fortrolige med, og som derfor kan sikre kontakt mellem det for tidligt fødte barn, forældre og sundhedsprofessionelle. Men der er også udfordringer. Smartphones har en række sensorer og kommunikationskanaler, som vi kan bruge. For eksempel accelerometer, lysmåler, mikrofon, wifi, 3G og bluetooth. Omvendt mangler de sensorer, som kan indsamle andre vitale sundhedsparametre som blodtryk, iltmætning og hjertekardiogram. Der bliver vi nødt til at tilføje teknologi. Men fordelene ved mobiltelefonerne tæller mest, vurderer institutlederen.
 
Projektet bliver ledet af den danske telemedicin-virksomhed Viewcare A/S i Herlev, og de sundhedsteknologiske forskere fra Aalborg Universitet kommer til at samarbejde med sygehuse flere steder i landet. Landsforeningen Præmatures Vilkår er også med, og næstformand Karina Rothoff ser frem at skabe resultater sammen:
 
– Med dette projekt kan vi øge støtten til det for tidligt fødte barns primære omsorgsgivere, som er forældrene. Ved at udvikle et værktøj, der kan give forældrene med hjemsendte børn mere viden om barnets reelle tilstand, øges sandsynligheden for, at de livsvigtige forældre-barn relationer udvikles, og at følgerne af den tidlige fødsel mindskes.
 
 
 

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder