Største tekstilgave i Danmark til AKKC

8 oktober, 2012 | 09:37
Presse

 

Ny Carlsbergfondet overdrog torsdag tre nye scenetæpper til kultur- og mødehuset i Aalborg, og hvert scenetæppe er designet af forskellige tekstilkunstnere
 
Kunsten kan noget særligt, også når det gælder scenetæpper, viste det sig ved afsløring af tre nye scenetæpper i Aalborg Kongres & Kultur Center (AKKC).
Opgaven har været lagt i hænderne på tekstilkunstnerne Malene Landgreen, Tekstilie Illusioner med Anne Mette Larsen, Anne Louise Bang og Helle Trolle samt Mikael Thejll, og de tre tæpper er syet af Priebe Sceneteknik, der ikke tidligere i Danmark har haft en så stor sy-opgave med kunstnerisk designede scenetæpper.
 
Ny Carlsbergfondets Maria Fabricius Hansen sagde ved afsløring:
– Det er modigt og visionært af jer, at I ikke har ønsket en almindelig metervare, men har kunnet se mulighederne i at følge op på den historiske tradition med kunstnerisk udførte scenetæpper som jeres gamle Harlekintæppe, sagde Maria Fabricius og fortsatte:
 
– Ny Carlsbergfondet har med vilje valgt kunstnere, der arbejdede i forskelligt formsprog og med forskelligt udgangspunkt i forhold til tekstiler og mønstre.
Det har givet tre meget forskellige scenetæpper, i Aalborghallen Malene Landgreens, som er syet i store harlekinfelter i de flotte farvestærke stoffer fra Kvadrat, det andet i Europahallen, Anne Louise Bang, Anne Mette Larsen og Helle Trolle, til sammen kaldet Tekstile Illusioner, i kraft af vævningen og brugen af de avancerede effektgarner, og det tredje i Det Lille Teater, Mikael Thejlls, i kraft af stofprintet og de tapetagtige mønstre, som bliver muliggjort her.
 
Det største scenetæppe i Aalborghallen har krævet 400 meter stof og 300 timer ved sybordet, og Malene Landgreen har taget afsæt i de kendte former fra Harlekins dragt, men syet i velour og i farvekombinationer, der aldrig gentager sig. I Europahallen har tekstilgruppen Illusion ligeledes arbejdet med former, der kendes fra Aalborg Kongres & Kultur Center.
Den klassiske drejlsblomst, som bl.a. kendes fra de hvide damask duge, der bruges til borddækning i AKKC, men scenetæppet er i nye farver og mønsterkombinationer og udført i uld.
Vævningen har været en udfordring, også fordi gruppen i kunstværket har skabt et magisk øjeblik, når scenelyset et kort øjeblik slukkes inden forestillingen kan gå i gang. Her lyser glødetråde i tæppet stadig i nogle drejlsblomstmønstre. AKKCs mindste scene Det Lille Teater har fået et scenetæppe designet af Mikael Thejll, der ikke tidligere har prøvet kræfter med scenetæpper, og hans inspiration og materialevalg lagde sig i første omgang op ad den japanske kimono, men mønstrene kan også opleves som fingre, kanoner eller lynlåse.
 
Fortolkninger, som der sikkert kommer flere af efterhånden som publikum får oplevet de nye scenetæpper, Ny Carlsbergfondet har overdraget til AKKC i huset 60 års jubilæumssæson.
Priebe Sceneteknik, der producerer scenetæpper til de danske kulturhuse, har ikke tidligere haft en opgave af så stort et omfang, og det glædede da også direktør i AKKC, Ernst Trillingsgaard, at det var lykkedes at afsløre tre forskellige tæpper af så stor kunstnerisk og oplevelsesmæssig kvalitet.
– Det kan kun lade sig gøre fordi Ny Carlsbergfondet er gået så stærkt ind i denne økonomisk tunge investering, og det er vi dybt taknemmelige for i Aalborg, og glæder os til at vore mere end 500.000 gæster skal opleve de nye kunstværker, sagde en glad Ernst Trillingsgaard.
 

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder