Supercomputer styrker AAU-forskning

27 september, 2012 | 13:42
Presse

Vestas har netop taget en af verdens største industrielle computere, Firestorm, i brug. Nu donerer Vestas firmaets ”gamle” computer til Aalborg Universitet, og det giver nye og bedre forskningsmuligheder for forskerne på AAU.
 
Eskild Holm Nielsen er dekan på Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet, og han glæder sig over udsigten til at modtage en supercomputer fra vindmøllegiganten Vestas.
 
Forskningen på AAU får et løft med donationen fra Vestas. Med supercomputeren får flere forskere end hidtil mulighed for at lave komplicerede beregninger, og med den nye supercomputer vil beregningerne kunne udføres hurtigere end man har været vant til på AAU.- Vores forskere benytter flittigt vores nuværende supercomputer til beregninger i deres forskningsprojekter, så den er ofte optaget. Derfor glæder vi os rigtigt meget over den flotte donation fra Vestas, som vil give flere af vores forskere mulighed for at benytte den enorme regnekraft, der er i sådan en computer, siger Eskild Holm Nielsen, som ser donationen som en følge af et intensivt strategisk forskningssamarbejde med Vestas.
 
AAUs nuværende supercomputer er 600-700 gange hurtigere end en almindelig computer og har 1200-1400 gange mere hukommelse, men den ”nye” computer, som Vestas donerer, er endnu større. Også rent fysisk med en længde på hele 10 meter og en vægt på 10 tons. Vestas har brugt den enorme computer til at fastlægge vindens hastighed henover et landskab for at finde den optimale placering af vindmøller. Til det brug har Vestas haft stor glæde af computerens enorme regnekraft baseret på 1344 kerner på hver 3,33 GhZ og en samlet hukommelse på 2760 GB ram og 250 TB diskplads, som nu kommer AAUs forskere til gode.
 
– Universitetet oplever en enorm vækst, og mere og mere forskning kan ikke laves uden støtte fra store computere. Derfor har vi et konstant stigende behov for mere computerkraft. Med overtagelsen af Vestas’ computer får vi markant større regnekraft til meget få penge. Det vil styrke vores position som Vestdanmarks tekniske universitet, og det er vi naturligvis Vestas meget taknemlige for, siger Eskild Holm Nielsen.
 
Hos Vestas ser Lars Chr. Christensen, Vice President for Plant Siting & Forecasting, også donationen som et led i det tætte samarbejde, som virksomheden har med AAU.
 
– Vestas er utroligt glade for det langsigtede forskningssamarbejde, som vi har med Aalborg Universitet. Da vi så at sige fik en supercomputer i overskud, var det naturligt for os at donere den til Aalborg Universitet, hvor den fremover kan forbedre forskningsarbejdet yderligere til gavn for både AAU og Vestas. Det er også den løsning, der skaber mest værdi for Vestas, så det er en ægte win-win situation, siger Lars Chr. Christensen.
 
AAU skal ikke betale Vestas noget for computeren, men blot afholde udgiften til flytning af computeren på cirka 300.000 kroner.
 
-Så ikke alene får vi en stor forskningsmæssig gevinst, vi sparer også en masse penge i forhold til, hvis vi selv skulle ud og købe en supercomputer. Den øgede computerkraft vil betyde, at forskere, som endnu ikke helt er etablerede, også får mulighed for at få adgang til supercomputeren, så alt andet lige vil forskningen på universitetet få et stort løft og give nye muligheder til forskerne, så vi er Vestas meget taknemmelige, siger Eskild Holm Nielsen.

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder