Lungekræftpatienter kan trygt lade sig behandle i Nordjylland

26 september, 2012 | 06:40
J. Weber, Aalborg sygehus

En netop offentliggjort rapport om lungekræft har vist, at Vest Danmark halter bagefter hovedstaden, når det gælder de onkologiske forløb (kræftbehandling når man ikke kan behandles kirurgisk). Rapporten baserer sig på data fra 2008-2010, og siden da har Region Nordjylland indført flere kontrolforløb, og patienterne følges tættere i efterbehandlingen af lungekræft. På den måde lever Region Nordjylland op til de nationale retningslinjer, og der er ikke grundlag for at tvivle på lungecancerbehandlingen i Region Nordjylland.
 
Det slår sundhedsfaglig direktør Jens Winther Jensen, Region Nordjylland og lægefaglig direktør Morten Noreng, Aalborg Sygehus fast efter den seneste lungecanceromtale i medierne.
 
– I Region Nordjylland er vi gode til at udrede for lungekræft, og vi er gode til at få specialerne til at samarbejde omkring lungekræft. Vi er også gode til kemoterapibehandling efter operation, og kvaliteten af den kirurgiske indsats er lige så god i Region Nordjylland som i resten af landet. Men Hovedstaden er ifølge rapporten foran Region Nordjylland, Region Midtjylland og Region Syd Danmark, når det gælder ikke kirurgisk behandling af lungekræftpatienter, men siden 2008-2010 har vi indført flere kontroller af patienter, der er i kemoterapibehandling, og vi følger patienterne tættere nu, så meget er sket siden 2008-2010, slår Jens Winther Jensen fast.
 
Og lægefaglig direktør Morten Noreng, Aalborg Sygehus uddyber:
 
– Det har været fremme i medierne, at Herlev Hospital er længst fremme, når det gælder efterbehandling af lungekræftpatienter, og hvis det viser sig, at Herlev kan lære os noget, tager vi det til os. Derfor skal vore onkologer på studietur til blandt andet Herlev Hospital for at se, om vi kan høste gode erfaringer af det, som de gør. Det gør vi, fordi nordjyderne skal tilbydes den bedst mulige behandling, siger Morten Noreng, lægefaglig direktør, Aalborg Sygehus.
 
Det er Aalborg Sygehus, der varetager den onkologiske behandling af lungekræftpatienter i Region Nordjylland. Her følger man de nationale retningslinjer for behandlingen af patienterne og afventer fra nationalt plan nye retningslinjer omkring onkologisk behandling, så Vest Danmark ikke står dårligere inden for dette område end Øst Danmark.
 
– Vi kan ikke vide, hvornår vi præcist får disse nye retningslinjer. Derfor har vi valgt at sende vore onkologer til Herlev for at se, om de gør noget andet end os, som kan gøre vores onkologiske behandling endnu bedre, siger Morten Noreng.
 
Fejl-konklusioner på rapport
Region Nordjylland blev i weekenden i medierne hængt ud for at være dén region, der er dårligst til at behandle lungekræftpatienter. Men det viser sig, at det ikke er korrekt, at Region Nordjylland er dårligst, slår rapportens bagmænd nu fast.
Det er Vest Danmark – det vil sige Region Midtjylland, Region Nordjylland og Region Syd Danmark – der samlet set halter efter Region Hovedstaden, når det gælder efterbehandling.
 
– Det er meget uheldigt, at der i pressen er blevet konkluderet forkert på baggrund af rapporten, og at Region Nordjylland dermed er blevet udråbt til at være den dårligste region, når det gælder efterbehandling af lungekræft, for det er ikke tilfældet. Faktisk er Region Nordjylland rigtig godt med, når det gælder behandling af lungekræft siger Paul D. Bartels, der er faglig leder af Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram og samtidig en af dem, der står bag rapporten.
 

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder