Fisk og skaldyr fra Nordjylland skal styrke madkultur og erhvervsliv

26 september, 2012 | 07:40
Presse

Øget kvalitet i dansk madkultur og et stærkt fødevareerhverv går hånd i hånd i et nyt samarbejde mellem Region Nordjylland og Madkulturen, hvor ikke mindst de særlige nordjyske kompetencer inden for fisk og skaldyr bringes i spil til gavn for forbrugerne.
 
I Nordjylland kan erhvervslivet noget helt særligt, når det gælder fisk og skaldyr. Sammen med den lange kystlinje og de store havne giver det stærke forudsætninger for at formidle kvalitetsråvarer fra havets spisekammer ud til forbrugerne. Og netop den rolle har Nordjylland fået i et nyt samarbejde mellem Regionen og det nationale center, Madkulturen, som er etableret af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri for at give danskerne bedre mad.
 
En afdeling af Madkulturen med fokus på bedre mad med regional forankring har fået til huse hos Nordsøen Forskerpark i Hirtshals, hvor der gennem en længere årrække er opbygget specialviden omkring fiskeri, bl.a. med støtte fra Vækstforum Nordjylland. Initiativet er samtidig et konkret resultat af det tværregionale samarbejde med Vækstforum Sjælland omkring udvikling af kvalitetsfødevarer. Madkulturen har således etableret en anden afdeling i Roskilde, og samarbejdet på tværs af regioner og staten glæder i Nordjylland:
 
– Vi har både ressourcer og kompetencer til at gøre en forskel på fødevareområdet. Samtidig har vi fra Regionen og Vækstforums side længe arbejdet med at samle erhvervet og dets samarbejdspartnere. Det høster vi frugterne af nu, og vi er glade for, at vi sammen med Madkulturen kan få vores viden og erfaringer ud at arbejde uden for regionens grænser til glæde for både forbrugerne og for erhvervslivets videre udvikling, siger regionsrådsformand Ulla Astman, der også er formand for Vækstforum Nordjylland.
 
Tre projekter er allerede skudt i gang
Som led i det nye samarbejde er flere projekter nu blevet skudt i gang. Et af projekterne, ”Skaldyr fra Nordjylland”, skal styrke danskernes bevidsthed om skaldyr som en velsmagende og nem spise af høj kvalitet. Især de nordjyske skaldyr ønskes højere op på menukortet, og midlet er at finde nye måder, hvorpå skaldyr kan gøres attraktive og tilgængelige for forbrugerne.
 
Et andet projekt, ”Flere Ferske Fisk”, skal øge forbrugernes anvendelse af ferske fisk i husholdningen. Det skal bl.a. ske ved at identificere og fjerne de barrierer der i dag forhindrer, at de ferske fisk når endnu hurtigere fra fiskefartøjerne ud til forbrugerne.
 
Sidst men ikke mindst er der sammen med organisationen FOOD skudt gang i projektet ”Østersbranding”, der skal fremme forbrugernes interesse for Limfjordsøsters, som er det eneste såkaldte terroir produkt med unik oprindelse vi har i Danmark.
 
Ændret madkultur vil gavne sundhed og bæredygtighed
Hos Madkulturen er man glade for samarbejdet og projekterne samt ikke mindst for basen hos Nordsøen Forskerpark i Hirtshals. Med afdelingens fokus på mad med regional forankring, herunder havets dyr, var det helt oplagt at placere sig i Nordjylland. Her kan de nordjyske kompetencer og den nemme adgang til partnere inden for både fødevareproduktion og -forskning være med til at styrke Madkulturens arbejde. Målet er at finde og fjerne de barrierer, som står i vejen for at få regionalt forankrede fødevarer ind som en del af dansk madkultur til gavn for både sundhed og bæredygtighed:
 
– Selvom Danmark er en kystnation, spiser vi ikke særligt meget fisk. Det vil vi gerne have danskerne til – både fordi det er rigtig sundt, men også fordi det er langt mere bæredygtigt, hvis vi spiser de råvarer, der er tæt på os. Vi vil gerne vise danskerne, at fisk er andet end den vi kender fra glas og dåser, men det kræver, at vi også viser hvordan råvarerne tilberedes, forklarer Mette Clausen Sandahl, der er projektleder for Madkulturen i Hirtshals.
 

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder