Intens åbningskoncert med Aalborg Symfoniorkester

3 september, 2012 | 05:36
Arkiv

 

Der er store følelser og kraftfulde lydbilleder på programmet, når Aalborg Symfoniorkester under ledelse af chefdirigent Rumon Gamba den 6. september skyder sæsonen 2012/13 i gang med en storladen åbningskoncert, der byder på værker af Barber, Britten og Sjostakovitj.
Det er tre fantastisk bevægende værker, Rumon Gamba starter sæsonen med, og Aalborg Symfoniorkesters chefdirigent glæder sig til at præsentere dem for det nordjyske publikum.
 
– Jeg forventer, at det bliver en meget intens koncert, da alle tre værker har elementer, der går direkte i hjertet, når man lytter til dem, og Sjostakovitj 11. symfoni i særdeleshed, da musikken her er som en regulær 3D-oplevelse af en revolutions smerte, frygt og virvar, fortæller Rumon Gamba.
 
– Når man lytter til musik med en historisk kontekst kan man opnå en meget intens oplevelse ved at lade musikken stimulere ens fantasi. Disse tre komponister er mestre i at benytte musikken til at beskrive krigens rædsler: Store, blodige slag, trods, ødelæggelse og fremfor alt sorg, tilføjer han.
 
Udover Sjostakovitjs symfoni byder koncerten også på Brittens Sinfonia da Requiem og Barbers Adagio for strygere – sidstnævnte kendes især fra Oliver Stones film Platoon.
 
– Selvom der ikke er nogen decideret ”historie” bag Barbers værk, som med de to øvrige værker, er der tale om et af de mest bevægende stykker musik i det klassiske repertoire. Af samme grund er det hyppigt brugt i en række film og derfor opfattes musikken ofte vidt forskelligt. For nogle er musikken en bøn, for andre en klagesang – den kan være fuld af håb, eller af fortvivlelse, men som med de to andre værker er den kraftfuld og beskrivende. Det er ikke for ingenting, at netop Sjostakovitjs symfoni ofte kaldes en film uden billeder, og det er i virkeligheden en meget præcis beskrivelse af, hvad man som publikum kommer til at opleve til koncerten, fortæller Rumon Gamba.
 
Musikchef Jan Kvistborg forventer sig meget af, hvad der tegner til at blive en intens og storladen koncertoplevelse.
 
– Rumon Gamba er exceptionel til at få orkestret til at levere over hele spektret – lige fra de fineste, sarteste toner til det voldsomme, pompøse og kraftfulde, og netop disse egenskaber får han i rigt mål brug for til denne koncert, for det er krævende værker for både dirigent og for musikerne. Der er tale om fantastiske og meget medrivende stykker musik som bare stiger og stiger i intensitet, og jeg er sikker på, det bliver en massiv musikalsk oplevelse, slutter musikchefen.
 
Koncerten afholdes i Aalborghallen den 6. september kl. 19.30.
 

Del |

Relaterede nyheder

Mest læste nyheder

Seneste nyheder