Nu lyder startskuddet for Danmarks første flexlinje

10 august, 2012 | 06:07


Mandag 13. august 2012 ruller Danmarks første flexlinje ud på sin ”jomfrutur” fra Gabels Torv foran Friis Centret. Dermed bliver Aalborg den første by i Danmark med en flexlinje, som ellers kun findes i Sverige. Flexlinjens busser er fleksible, har stor fokus på brugervenlighed og der er plads til rullestol og rollator.
 
En lille bus med stort potentiale
Flexlinjen er en lille bus – med et stort potentiale. Med fleksibilitet, handicapvenlige forhold og ekstra hjælpsomme chauffører, skal Flexlinjen være med til at løfte niveauet for kollektiv trafik især for ældre og gangbesværede. Endeligt har flexlinjen ca. dobbelt så mange opsamlingssteder som servicebusserne. Det betyder, at brugerne ikke behøver gå langt for at komme med en bus. Flexlinjen er i første omgang et 1-årigt forsøgsprojekt.
 
Underdirektør i NT, Nicolai Sørensen, mener, at flexlinjer er en ny og intelligent måde at planlægge buskørsel:
– Flexlinjerne er en blanding af taxi og almindelig bus. Det er en god kombination af fleksibel og intelligent kørsel, som i den grad kommer vores kunder til gode. Busserne kører der, hvor passagererne er, så vi undgår tomme busser, og vores passagerer bliver hentet i deres nærområde. De mange mødesteder betyder, at passagererne ikke skal gå ret langt for at komme med en bus. Flexlinjen er altså den fleksible bus, som kommer næsten helt ud til brugeren.
 
Rådmand Thomas Kastrup-Larsen siger:
– I Aalborg Kommune og hos NT har vi lyttet til de ældre og handicappede. Det er vigtigt, at vores tilbud er tilpasset den primære målgruppe, som her er ældre og handicappede. NT og Aalborg Kommune har en forpligtelse overfor kunderne – uanset om de er godt eller dårligt gående. Vi har en generation af ældre, som ikke bare sidder hjemme. Med den nye flexlinje får de mulighed for at komme vidt omkring, hvor de har behov – og når de har behov.
 
Og formand for Aalborg Kommunes Ældreråd, Karin Krog, ser frem til at følge forsøget med den nye flexlinje:
– Aalborg Kommunes Ældreråd ser frem til at følge forsøget med den nye flexlinje. Vi tror, det giver bedre transportmuligheder for alle ældre, som gerne vil forblive aktive og mobile. Jeg glæder mig meget over de forbedrede transportmuligheder, og håber, at de efter forsøget hurtigt vil blive udbredt til alle borgere i Aalborg Kommune. Den nye moderne intelligente taxaform passer godt til nutidens og fremtidens ældre.
 
Ældresagen i Aalborg har også en forventning om, at forsøget bliver en succes, og bliver udbredt til resten af Aalborg, formand for Ældresagen Aalborg Hans Vinther Buus siger:
– Ældre sagen i Aalborg Kommune finder initiativet til at oprette flexlinien spændende. Projektet giver de ældre borgere i det aktuelle område mulighed for en forbedret service, da der vil være mange flere opsamlingssteder end ved det nuværende servicebussystem. Når der er tale om noget nyt, vil der altid hos nogle være en vis skepsis. Det er forståeligt, men med de udmeldinger, vi har hørt fra Aalborg kommune, vil man være meget lydhør overfor at afhjælpe opståede problemer i indkøringsfasen. Vi tror flexlinjeprojektet bliver en succes, og vi håber projektet bliver bredt ud i hele kommunen, for behovet for bedre kollektiv trafik i landdistrikterne er meget stort, slutter formand for Ældresagen Aalborg Hans Vinther Buus.
 
10 fordele ved flexlinjen:
Passagererne behøver ikke gå så langt for at komme til og fra opsamlingssteder – da der masser af opsamlingssteder
Chaufførerne er hjælpsomme og har tid til at hjælpe passagerne af og på
Flexlinjen er handicapvenlig
Flexlinjen dækker et meget stor område dvs. passagerne er ikke begrænset til en bestemt rute – men kan selv sammensætte en rute
Flexlinjen er billig – koster det samme som almindelig bustakst
Der er plads til alle, der bestiller plads, da der bliver sat busser ind efter behov (flexlinjen er dækket af NTs rejsegaranti).
Man kan lave en samlet bestilling på en række kørsler, som foregår på samme tid og sted (tilbagevendende behov)
Der er personlig betjening, når man ringer og bestiller kørsel
Der kan bestilles kørsel alle dage mellem 7 og 20
Flexbusserne er små og kan nemt komme rundt på mindre gader og veje.
 
 
FAKTA om flexlinjen
 
Hvornår kører bussen?
Bussen kører fra Nytorv eller fra Gug én gang i timen (på minuttal 00):
• Hverdage kl. 9-16.
• Lørdage kl. 9-13.
 
Hvordan bestiller man plads?
Der kan kun bestilles via NT’s telefon på tlf: 9934 1155 alle dage mellem kl. 7 og kl. 20
 
Hvad koster det?
Almindelige takster som gælder i Aalborg by.
 
Hvorfor skal du ringe først?
For at komme med bussen, skal du ringe og bestille plads. Bussen kører kun til de mødepladser, hvor der er bestilt kørsel til eller fra.
 
Hvornår skal der bestilles kørsel?
Der skal bestilles plads senest 15 minutter, før bussen kører fra endestationerne (Gug Kirke og Nytorv). Man kan bestille plads indtil 14 dage før, man ønsker at komme med. Har man behov for at komme af sted hver dag til faste tider, kan det også bestilles.
 
Hvem kan køre med?
Bussen kan benyttes af alle, men da bussen er målrettet ældre og gangbesværede medtages barnevogne ikke. Der kræves ikke visitering for at benytte bussen.
 
Er der plads til kørestole og rollatorer?
Ja, men man skal gøre opmærksom på det ved bestillingen.
 
Hvis man bliver forsinket?
Så skal man ringe og afbestille turen, så der bliver plads til en anden.

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder