Forskere drøfter teknologi mod sportsskader og skavanker

3 august, 2012 | 07:07
Arkiv

 

 
Mens toptrimmede atleter fra hele verden er til OL i London, rejser 130 forskere fra Nord- og Sydamerika, Australien, Asien og Europa til Aalborg for at dele viden om, hvordan teknologi kan afhjælpe sportsskader og sygdomsfremkaldte problemer med bevægeapparatet.
 
Anvendelsen af måleudstyr er vigtigt i bestræbelserne på at mindske antallet af skader, og derfor er en af konferencedagene afsat til en workshop, som primært handler om anvendelse af måleudstyrDen internationale konference Expert Scientific Meeting 2012 fra den 1.-4. august samler videnskabsfolk, som traditionelt især har fokuseret på belastningen på fødder og ben. Den del af kroppen er særligt udsat for sportsskader hos eliteudøvere, men sygdomme som diabetes og dårligt blodomløb samt medfødte tilstande hos børn kan også give svære skavanker. Et af formålene med konferencen er derfor at dele viden på tværs af grupper, så erfaringer indhentet hos eliteudøvere også kan komme den brede befolkning til gavn – og omvendt.
 
Hovedparten af de deltagende forskere har det til fælles, at de udnytter teknologi til at kortlægge problemernes årsag. Det kan ske ved at registrere bevægelsesmønstre ned i mindste detalje med hurtige specialkameraer og kropssensorer. Computeranalyser af de indsamlede data giver derpå ny viden om, hvorfor komplikationerne opstår, og analyserne er dermed også et godt redskab til at afværge skaderne i opløbet.
Adgang til laboratorierne
 
Lektor Uwe Kersting fra Aalborg Universitets sportsteknologiske forskergruppe, som selv har beskæftiget sig indgående med skader i anklerne i forbindelse med skiløb, er hovedansvarlig for konferencen. Han vil blandt andet præsentere deltagerne for de biomekaniske laboratoriefaciliteter på Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, som han selv er afhængig af i sin forskning.
 
– Vi har en dag med workshop, som især handler om anvendelsen af måleudstyr. I den forbindelse vil vi gerne vise, hvad vi gennem de seneste 15 år har opbygget af ekspertise på det område i Aalborg, fordi det også er relevant for de deltagende danske og skandinaviske virksomheder at vide, hvis de vil samarbejde med os, forklarer Uwe Kersting.
 
Netop målinger er ifølge sportsforskeren med til at drive forskningen frem i disse år:
 
– Et af de store emner på vores felt i øjeblikket er de idrætsteknologiske studier, hvor målinger af fordelingen af belastningen bliver brugt som input til at modellere bevægelserne i computere. Det kan for eksempel også være i studier af proteser og siddestillinger. Et andet interessant område er undersøgelser af muskelaktivitetens indflydelse på belastningen af led i kroppen. Slidgigt er et af de store problemer i sundhedsvæsnet, og der kommer nogle præsentationer fra forskere, som har fået ny viden via studier af døde kroppe, oplyser Uwe Kersting.
 
Andre forskningsresultater, som fremlægges på konferencen, vil handle om kroppens reaktion på brug af madrasser, indlæg i sko og håndtag på værktøj og cykler, samt om hvordan trykmålinger af led under operationer kan være gavnlige.

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder