Unikt teater og oplevelseshus i Hjørring

19 juni, 2012 | 05:45


Vendsyssel Teater får nu en ny ramme til sine velbesøgte og intime teaterstykker. Sammen med Hjørring Kommune og med bidrag fra flere fonde opføres et nyt Teater- og oplevelseshus i bymidten af Hjørring. Huset skal styrke Hjørrings position som teatercentrum og indgå i en udvikling af bymidten.
I Hjørring bymidte opføres snart et Teater- og oplevelseshus, hvor byens kreative miljø og Vendsyssel Teater kan udfolde sig. Teatret, der er landskendt for sine forestillinger og kreative scenografier, får i det nye hus en fleksibel sal, der både kan rumme den klassiske kukkasse-scene og ”in-the-round”, hvor publikum sidder hele vejen rundt – og mange andre sceneopstillinger
”Det er jo altid et teaters drøm at kunne tilrette de fysiske rammer til en given forestilling, så det passer præcist til behovet. Det er ofte svært, men nu får vi en ramme, der ophæver mange af de begrænsninger og gør nye typer af kunstneriske oplevelser mulige”, siger teaterleder Peter Schrøder, Vendsyssel Teater
Teatersalen bliver udstyret med den mest avancerede sceneteknik, og får plads til 250 – 350 tilskuere. Ud over denne sal rummer huset også en mindre, traditionel sal og en foyerscene.
 
Dynamo for kulturlivet
Det nye Teater- og oplevelseshus ses i Hjørring som en del af en fornyelse og udvikling af Hjørring by, men skal samtidig være til gavn for hele Vendsyssel ”Teater- og oplevelseshuset bliver en dynamo for kulturlivet i hele Nordjylland og det vil helt sikkert også bidrage til at styrke både bosætning, uddannelse og erhverv her i Vendsyssel”, siger borgmester Arne Boelt, Hjørring Kommune.
Hjørring har historisk en stærk position som egnens teater- og uddannelsesby, mens Frederikshavn er kendt for sit musikmiljø. De to kommuner har indgået en kulturalliance, der sammen understøtter disse miljøer.
Stærkt potentiale
Opførelsen af Teater- og oplevelseshuset er finansieret af Hjørring Kommune, Realdania, Det Obelske Familiefond og den lokale ENV-”Fond”.
 
”Vi håber det vil styrke det stærke kulturliv i Vendsyssel og på den måde bygge videre på et oplagt potentiale. Samtidig forventer vi, at huset kan være med til at udvikle Hjørring by, og bidrage til dynamik og liv”, siger direktør Hans Peter Svendler, Realdania.
”Vi vil gerne være med til at sikre, at der fortsat sker talentudvikling og udbydes kulturoplevelser på et højt plan, også i landets tyndere befolkede områder” siger fondsadministrator Britta Graae, Det Obelske Familiefond.
 
FAKTA
Vendsyssel Teater
Er et af landets mest ankerkendte egnsteatre. Teatret har i dag til huse i en nedlagt skole i Hjørring, hvor gymnastiksalen har dannet ramme om mange succesfulde forestillinger, herunder flere Reumert nominerede.
Teatrets leder er den landskendte skuespiller Peter Schrøder.
 
Nyt Teater- og oplevelseshus
Huset skal understøtte udviklingen af Hjørring by, kulturlivet i Vendsyssel og regionensselvbevidsthed og identitet. Huset bliver på 4200 kvadratmeter og kommer til at rumme en teatersal med plads til 250 – 350 tilskuere. Scenen udstyres med den mest avancerede sceneteknik, herunder muligheden for ”in-the-round” opstillinger. Foruden Vendsyssel Teater bliver der plads til, at andre kreative miljøer i Hjørring kan skabe aktivitet i bygningen.
Tidshorisont
Der udskrives snarest en arkitektkonkurrence. Huset forventes indviet i 2015.
Sammenhæng med byen
Det nye Teater- og oplevelseshus skal bidrage til sammenhængen i byen og placeres centralt i byen på rutebilsstationen, nær Amtmandsboligen, Hjørrings øvrige kulturinstitutioner og et nyetableret shoppingcenter. Huset skal være med til at skabe liv i byen – også uden for teatertiden. Den smukke have ved Amtmandsboligen gøres samtidig tilgængelig for offentligheden.
Økonomi
Det samlede budget for byggeriet er på 173 millioner kroner (inklusiv grunden). ForudenHjørring Kommune, bidrager en række fonde til opførelsen:
· ENV-”Fonden”, 25 mio. kr.
· Realdania, 55 mio. kr.
· Det Obelske Familiefond, 25 mio. kr.
Den eksisterende drift af Vendsyssel Teater fortsættes i de nye rammer, fremdeles med støtte fra Hjørring og Frederikshavn Kommuner og Kunststyrelsen.
 
 

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder