FUT FUT Så kører toget – på Vildmosebanen

18 juni, 2012 | 06:12

Så sker det endelig – den 21. juni kører tørvetogene igen i Lille Vildmose.
 
Der er mange spændende historier tilknyttet smalssporsbanerne i Lille Vildmose. Den første blev anlagt i 1905, da man anlagde en spritfabrik tæt på hvor Lille Vildmosecenter ligger. Desværre levede virkeligheden aldrig op til forventningen for spritproduktionen og efter kun tre år måtte den lukke.
 
Det betød dog ikke enden på smalssporsbanerne i Lille Vildmose – langt fra. Allerede i 1919 blev den første grundsten til tørveproduktionen i Lille Vildmosecentret lagt, da Aalborg Portland sikrede sig rettighederne til at grave tørv i Portlandmosen. Siden 2. verdenskrig har der været fuld gang i tørveproduktionen, og tørvetogene med deres tipvogne har været et vigtigt redskab til at fragte tørveklynerne i mosen. Tørvetogene har kunnet ses i mosen helt frem til midten af 00erne, og da tørveeventyret var slut kom noget af materiellet til Remisen i Dokkedal.
 
Remisens bisser.
I midten af 1990’erne kom der igen gang i den gamle remise i Dokkedal. Kommunen havde overtaget ejerskabet fra staten og Remisen blev lavet til arbejdende museum. Udelukket drevet af frivillig arbejdskraft har Remisen og Remisebissernes vigtigste opgave været først at finde og sidenhen reparere PedersHaab logomotiver. Efter et årtis arbejde kan Remisebisserne endelig se deres færdige arbejde komme på skinner.
 
Ny attraktion på Lille Vildmosecentret
Den 21. juni sker det så endelig – de gamle tørvetog bliver igen sat på skinner til glæde for Lille Vildmosecentrets gæster.
”Det er noget både Lille Vildmosecentret og Remisen har arbejdet på i rigtigt mange år.” fortæller Centerleder Bo Gregersen, ”Så det er fantastisk at se at det endelig er blevet til virkelighed.”
Turen med den nye Vildmosebane starter ved Møllesøgaard perronen, kører forbi vildsvinefolden og vildokserne og ud til Birkesø – eller det der bliver Birkesø inden for de næste par år – før turen vender og går mod øst tilbage til Lille Vildmosecentret.
”Toget kommer til at køre på udvalgte dage.” fortæller Bo Gregersen, hvilke dage det drejer sig om kan man se på centrets hjemmeside www.lillevildmose.dk hvor man også kan læse mere om Lille Vildmosecentrets andre spændende aktiviteter. ”Den 21. juni er der åbent hus mellem 14-16, og alle er velkomne” slutter Bo Gregersen.
 

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder