Studerende hjælper afasi-ramte med at få sproget tilbage

15 juni, 2012 | 05:37
presse

To studerende fra Aalborg Universitet har udviklet it-hjælpemidlet SHARP, der netop nu bliver testet af talepædagoger og afasi-ramte brugere. Casper Slynge og René Sørdal Olesens projekt er så lovende, at det torsdag er med i finalen i den landsdækkende iværksætter-konkurrence Venture Cup.
Alene i Region Nordjylland rammes mere end 700 årligt af afasi, så de efter en blodprop eller en hjerneblødning har svært ved at tale, læse eller regne – eller ved at forstå, hvad andre siger. En del af dem har brug for genoptræning, hvor de kan sidde hjemme og løse opgaver på en pc. Men de programmer, som benyttes af landets talepædagoger, er både forældede og ufleksible. Derfor gik de to medialogi-studerende for halvandet år siden i gang med at udvikle et nyt it-baseret hjælpeværktøj, der i langt højere grad tager udgangspunkt i den enkelte brugers problemer. Resultatet er SHARP, Selvstændigt Hjælpeværktøj til Afasi Ramte Patienter. Og dét, der startede som et studieprojekt, har nu nået finalen i universiteternes landsdækkende iværksætter-konkurrence Venture Cup.
Samtidig er Casper Slynge fra Frederikshavn og René Sørdal Olesen fra Aalborg i fuld gang med at finpudse forretningsplanen til det, der efter endt eksamen gerne skal blive deres fælles virksomhed.
– Vi drømmer om at kunne videreudvikle SHARP. Men i første omgang skal vi have vores nuværende version testet endnu en gang. Vi har haft utrolig meget glæde af det feedback, vi har fået fra talepædagoger. Det er talepædagogerne og brugerne, der hurtigt kan sætte fingeren på, hvor programmet kan blive endnu mere brugervenligt, forklarer René Sørdal Olesen.
 

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder