Intelligente højtalere skal give bedre lydoplevelser

14 juni, 2012 | 09:05
Presse

 

God lyd uanset hvor i rummet man befinder sig. Det er målet for et nyt forskningssamarbejde mellem Aalborg Universitet og Bang & Olufsen, som skal gøre højtalere i stand til automatisk at tilpasse sig omgivelserne.
 
Hvis man vil have den bedste lydoplevelse, kræver det typisk, at man placerer højtalerne og sig selv på en helt særlig måde i forhold til hinanden. Men ofte tillader dagligstuens form og indretning ikke den helt rigtige placering af højtalerne, og hvad gør man så, hvis man gerne vil have en god lytteoplevelse både i sofaen og ved spisebordet?
Ved hjælp af avanceret signalbehandling vil erhvervspostdoc og civilingeniør Jesper Kjær Nielsen i de næste tre år forsøge at få højtalere til skabe gode lydoplevelser uanset højtalernes placering. Ambitionen er at skabe lydzoner, som lytteren selv kan placere og flytte uden at skulle flytte de ”rigtige” højtalere.
– Jeg har tit selv været træt af, at min lydoplevelse forringes væsentligt, hvis jeg ikke indretter min stue efter det og sidder det rigtige sted og lytter. Jeg er sikker på, at jeg ikke er den eneste, der har det på den måde, fortæller Jesper Kjær Nielsen.
Projektet, som er støttet af Højteknologifonden, er et samarbejde mellem Aalborg Universitet og Bang & Olufsen, og virksomheden har også store forventninger til arbejdet.
 

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder