Svære økonomiske valg venter nordjyske regionspolitikere

11 juni, 2012 | 07:02
Foto arkiv

Region Nordjylland har sammen med de øvrige regioner indgået en stram aftale med staten om regionernes økonomi for 2013. Aftalen betyder, at Region Nordjylland i næste års budget skal stramme den økonomiske styring – for på én gang at kunne styre pengekassen og samtidig følge med krav og ønsker til behandlingen af patienter.
 
Aftalen mellem regionerne og regeringen sender et signal om, at regionerne skal formå at udvikle sundhedsvæsenet inden for skarpe rammer.
 
Budgetlov og andre mekanismer betyder, at økonomien skal holdes for enhver pris, og der bliver kun begrænset med ekstra penge til at betale for et sundhedsvæsen i rivende teknologisk og medicinsk udvikling.
 
– Det er en stram aftale, men set i lyset af den samlede nationale økonomiske situation er det dog en aftale, som vi kan leve med. Aftalen vil sætte Regionsrådet på lidt af en manddomsprøve. Som politikere kommer vi til at træffe svære økonomiske valg og prioriteringer, så vi kan skabe de bedste resultater for borgere og patienter inden for vores økonomiske råderum, siger regionsrådsformand Ulla Astman.
 
Med aftalen får Region Nordjylland på papiret cirka 35 mio. kroner mere end i 2012. Inden for det beløb skal regionen kunne udfylde en udrednings- og behandlingsgaranti og en øget indsats inden for psykiatrien. Regionen skal også kunne klare øgede medicinudgifter og andre områder, som typisk har en tendens til at vokse fra år til år. Samtidig skal regionen levere mere sundhed for pengene. En vækst i produktiviteten på to procent.
 
Regionsrådsformanden kan endnu ikke sige noget om, hvad aftalen konkret vil betyde for regionens budget for 2013.
 
– Nu skal vi først have læst aftalen lidt nærmere og drøftet den politisk på et møde senere i juni. Vi kommer dog helt hen til budgetforhandlingerne i august og september, før vi kan sige noget helt præcist om, hvad det vil betyde.
 
– Vi har på forhånd sagt, at vi ikke vil røre ved sygehusstrukturen. Men bortset fra det, tror jeg, at vi skal se meget åbent på situationen for at få budgettet til at hænge sammen. Og den politiske ønskeseddel må vi under alle omstændigheder lade blive liggende i skuffen i forhold til 2013, siger Ulla Astman.
 
Regionsrådsformanden er dog grundlæggende optimistisk.
 
– Selv om det er vanskelige tider, er det vigtigt, at vi holder fokus på det lange seje træk. Vi står midt i en proces, hvor vi for alvor sætter kvalitet på dagsordenen, så vi sikrer, at vi gør tingene rigtigt første gang. Det pejlemærke må ikke blive forstyrret, selv om vi bliver presset på økonomien, siger Ulla Astman
 

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder