Aalborg Sygehus – sundhedsfremmende sygehus på 10. år

11 juni, 2012 | 07:23

 
Systematisk arbejde med livsstil hjælper med at forebygge følger af f.eks. slagtilfælde (apopleksi) og forebygge komplikationer i forbindelse med operation. Sund Info tilbyder vejledning og hjælp til patienter, der vil holde op med at ryge eller tabe sig. Aalborg Sygehus er med Sund Info Danmarks eneste sygehus, hvor forebyggelsesindsatsen i form af forebyggelsesambulatorium for alle patienter er anerkendt og integreret som en væsentlig indsats i sygehuset. Tirsdag den 12. juni fejrer Sund Info sine første 10 år.
 
Vigtig indsats for både den enkelte og samfundsøkonomien
Sund Info har igennem 10 år arbejdet systematisk med at tilbyde forebyggelse og sundhedsfremme – både på det strategiske plan og mere konkret til den enkelte patient, henvist fra behandlende afdeling samt undervisning og rådgivning af fagpersonalet.
 
– Det har betydet, at vi på Aalborg Sygehus er meget langt fremme i forebyggelses- og sundhedsfremmearbejdet. Indsatsen på dette område er utrolig vigtig, både for den enkelte patient, der både får et bedre forløb, f.eks. i forbindelse med en operation, hvor rygestop forinden betyder, at man kommer bedre igennem operationen, men også rent samfundsøkonomisk. For ved at motivere og vejlede både patienter og sygehuspersonalet i, hvordan man sikrer patienterne et bedre helbred, kan man forebygge mange dyre sygehusbehandlinger senere, siger sygeplejefaglig direktør Lisbeth Lagoni.
 
Det begyndte med Røgfrit Sygehus
Det første store projekt i 2002 for Sund Info var at gøre Aalborg Sygehus røgfrit i 2005. Siden har Sund Info i samarbejde med sygehusets øvrige afdelinger stået for talrige projekter inden for alle såkaldte KRAM-faktorer; Kost, Rygning, Alkohol og Motion.
 
– Gennem årene har vi oplevet, at sundhedsfremme og forebyggelse er blevet anerkendt som en ligeværdig del af sygehusbehandlingen. Senest i forbindelse med gennemførelsen af Den Danske Kvalitetsmodel. Her er det et krav, at patienterne KRAM-screenes ved indlæggelse. Det har også været meget positivt at opleve, at læger og sygeplejersker i stigende grad er blevet bevidste om, at de også har en rolle som sundhedsfremmer i forhold til patienterne – frem for blot at være ”helbreder”, siger sygeplejerske Lise Søndergaard, der er leder af Sund Info.
 
Jubilæet fejres med en reception i Sund Infos lokaler tirsdag den 12. juni kl. 14-16 i Forhallen, Sygehus Syd, Hobrovej 18-22, 9000 Aalborg.
 
Yderligere informationer
• Sund Info er både et sundhedsfagligt informationscenter for patienter, pårørende og personale på Aalborg Sygehus samt et forebyggelsesambulatorium.
 
• I forebyggelsesambulatoriet tilbydes generel vejledning i forhold til Kost, Rygning, Alkohol og Motion (KRAM-faktorerne) og specifikke vejledningsforløb i forhold til Kost og Rygning for patienter, der venter på eller er i behandling på sygehuset. Det fungerer ved, at de kliniske afdelinger henviser patienter til rådgivning som opfølgning på den systematiske KRAM-screening.
 
• Ca. 250 patienter modtager årligt specifik vejledning vedrørende ændring af ryge- og kostvaner som forberedelse til sygehusbehandlingen.
 
• Ca. 2300 patienter, pårørende og ansatte benytter Sund Info’s biblioteksfunktion til afklaring af spørgsmål vedrørende sundhed og sygdom.
 
• Sund Info er blot en af flere måder, der arbejdes med forebyggelse og sundhedsfremme på Aalborg Sygehus. Sygehuset har inden for mange sygdomme en lang tradition for forebyggelse gennem f.eks. rehabiliteringsplaner og patientskoler.
 
• Læs mere om Sund Info her
Foto: Leder af Sund Info, Lise Søndergaard. Fotograf: Lene Pedersen, Foto/AV, Aalborg Sygehus.
 

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder