Opførsel af et CSP-solanlæg i Thisted

22 maj, 2012 | 06:59
Presse

Som det første sted i Danmark opfører Aalborg CSP i samarbejde med Thisted Varmeforsyning et CSP-solanlæg til fjernvarmeproduktion i Thisted.
 
Allerede i 1984 var Thisted Varmeforsyning den første fjernvarmeproducent i Danmark til at udnytte varmen fra undergrunden i form af et geotermianlæg.
Siden da har Thisted Varmeforsyning udbygget deres varmeproduktion med vedvarende energikilder som f.eks. deres halmforbrændingsanlæg. I dag består kun omkring 1-2 % af værkets brændsel af fossilbrændsel i form af naturgas.
 
Thisted Varmeforsyning gik også forrest, da de i 2009 etablerede et fjernkølingsanlæg. Siden har de tilbudt fjernkøling til Thisted midtby som et billigt alternativ til traditionelle airconditionanlæg.
 
Koncentreret solenergi
Nu går Thisted Varmeforsyning igen forrest, denne gang med opsætningen af et solanlæg til fjernvarmeproduktion baseret på koncentreret solenergi (concentrated solar power). Anlægget kommer til at bestå af 144 meter parabolsk formede trug beklædt med spejle. Spejlene koncentrerer solens stråler på et isoleret rør i trugets brændpunkt, hvilket opvarmer vandet i rørene. Anlægget har et spejlindfaldsareal på ca. 830 m2 og skal forsyne varmeforsyningen med ca. 500 MWh om året. CSP-solanlægget skal indgå i hedtvandskredsen, hvor det skal opvarme vandet fra 120°C til 140°C. Det opvarmede vand fra CSP-solanlægget vil blive benyttet sammen med de traditionelle kedler og varmepumpeanlæg for geotermivarme.
 
I Danmark er solenergi blevet brugt i mange år både til privat og industrielt brug, men vi kender mest til de teknologier, der benytter solens energi direkte fra indstrålingen, som solceller og solpaneler. Ved at benytte spejle til at reflektere solens indstråling koncentreres energien og enormt høje temperaturer kan opnås. Grundet muligheden for at opnå disse høje temperaturer har CSP-teknologi siden 1980’erne været brugt til store el-producerende kraftværker på mere solrige breddegrader.
 
Thisted Varmeforsynings vision er at producere fjernvarme på en miljørigtig måde, der samtidig leverer lave priser til forbrugerne. Da solenergi er en gratis brændselsform vil CSP-solanlægget være med til at stabilisere fjernvarmeprisen, da der ikke skal indregnes de kraftigt stigende brændselspriser, der er på markedet. Derfor falder det naturligt for varmeforsyningen at tilkoble et solanlæg til produktionen.
Overgangen til vedvarende energi har sikret at forbrugerne ved Thisted Varmeforsyning i de sidste 25 år har oplevet et prisfald, og på opgørelsen for 2011 ligger værket på top 10 over landets billigste leverandør af fjernvarme.
 
Stort potentiale – også på de nordlige breddegrader
Aalborg CSP fik ideen til at udvikle et CSP-solanlæg til fjernvarmeproduktion efter flere års arbejde med CSP-teknologien i blandt andet Spanien og Frankrig. ”Og selvom solen skinner kraftigere i Spanien og Frankrig end i Danmark, så er potentialet for udnyttelsen af solens stråler i Danmark enormt stort”, udtaler Peter Badstue Jensen, salgsdirektør i Aalborg CSP. ”Solenergi er i mange år blevet brugt til fjernvarmeproduktion i Danmark, og med udviklingen af CSP-solanlægget tilføjer vi markedet et produkt, der giver mulighed for et endnu større udbytte fra solen end hidtil”, tilføjer han.
 

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder