Skærpet kurs over for smitsom tarmbakterie

2 maj, 2012 | 06:52

En stigende udvikling i antallet af patienter, der bliver smittet med den aggressive tarmbakterie, Clostridium difficile 027, får nu Infektionshygiejnen i Region Nordjylland til at handle.
 
I denne uge sættes tiltag i værk
Infektionshygiejnen står bag en række indsatser, som skal være med til at bremse udviklingen i antallet af smittede patienter. Det fremgår af nye retningslinjer, som personalet på de nordjyske sygehuse nu skal følge.
 
– Vi sætter ind med massive hygiejnetiltag, så vi kan bremse udviklingen. Tiltagene består af udvidede isolationsforanstaltninger og af særlige rengøringstiltag, hvor vi blandt andet vil anskaffe en særlig rum desinfektionsmaskine, siger Henrik Calum, der er hygiejnelæge ved Infektionshygiejnen i Region Nordjylland.
 
Tarmbakterien er meget smitsom og kan give en svær diaré. Samtidig kan den medføre større sygelighed og dødelighed end andre typer af tarmbakterier. Der er ifølge Statens Serum Institut tale om en høj dødelighed, hvor der er en 30-dages dødelighed på 28 % blandt de smittede patienter. Bakterien udgør størst risiko for patienter, der er svækket af anden sygdom.
 
Siden 2009 har der været stigende udbrud på flere af landets hospitaler, særligt i Hovedstaden og på Sjælland.
Tal fra Statens Serum Institut viser, at der i 2011 var 42 patienter på de nordjyske sygehuse, der fik konstateret Clostridium difficile 027.
I løbet af de første måneder af 2012 er antallet 26. Til sammenligning var antallet 1 i 2009.
 
– Vi kan konstatere, at der er tale om en fordobling af nykonstaterede tilfælde over kort tid, og det tager vi alvorligt. Hvis vi går ind på et tidligt tidspunkt, håber vi, at vi kan bremse stigningshastigheden i antallet af patienter, der rammes af tarminfektionen, siger sundhedsfaglig direktør Jens Winther Jensen.
 

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder