Lea Ilsøe

Aalborg Sygehus har netop foretaget den første såkaldte renal denervering på en patient med svært forhøjet blodtryk. Det er et kateterbaseret indgreb, hvor man varmebehandler blodårerne til nyrerne for at overbrænde nervetråde til og fra nyren. Behandlingen sænker blodtrykket og giver derved patienterne håb om øget livskvalitet og mindre risiko for hjertekar komplikationer.
 
Hjælper hvor medicinsk behandling ikke er nok
Forhøjet blodtryk kan betegnes som en folkesygdom, idet ca. hver fjerde voksne dansker lider af det – med stor/øget risiko for hjerneblødning, blodprop i hjertet, hjerte- og/eller nyresvigt. En del af dem, ca. 5-8 procent, har på trods af medicinsk behandling med flere typer blodtryksnedsættende medicin så svært forhøjet blodtryk, at det giver dem stor risiko for meget alvorlige følgesygdomme og udsigt til nedsat livskvalitet og i sidste ende et kortere liv.
 
Behandlingen renal denervering medfører, at blodtrykket falder og dermed risikoen for følgesygdomme. Ved at varmebehandle blodårerne til nyrerne ved en højere temperatur (ca. 50-55 grader), påvirkes nerverne til og fra nyrerne, således at blodtrykket sænkes. Selve indgrebet foregår via et kateter gennem lyskepulsåren. Patienterne vil efter indgrebet sandsynligvis stadig have behov for medicinsk behandling, men blodtrykket sænkes.
 
– Effekten sætter ind efter nogle uger til måneder, men varer ved, og efter tre år har det vist sig, at mere end 95 procent af patienterne har lavere blodtryk end inden behandlingen, siger professor Jeppe Hagstrup Christensen, Nyremedicinsk Afdeling.
 
Minimal risiko og giver uhyre sjældent komplikationer
Renal denervering bliver udført i et tæt samarbejde mellem Nyremedicinsk Afdeling, hvor patienter med svært forhøjet blodtryk traditionelt følges, og Kardiologisk Afdeling, som står for selve indgrebet. Dette tager ca. 45 minutter og foregår i lokalbedøvelse. Efterfølgende vil patienterne igen blive fulgt på Nyremedicinsk Afdeling.
 
– Det er et indgreb med en minimal risiko, og hvor man uhyre sjældent har set komplikationer under operationen og efterfølgende, siger specialeansvarlig overlæge, dr. med. Jan Ravkilde, Kardiologisk Afdeling, der foretager indgrebene sammen med overlæge, ph. d. Svend Eggert Jensen.
 
Det er planen, at Aalborg Sygehus skal foretage renal denervering på 15 patienter i indeværende år, heraf 6 inden 1. juli. De andre universitetshospitaler har også taget behandlingen i brug, dog endnu ikke i større omfang.
 
– Det er naturligvis, som med al ny behandling, dyrt i opstartsfasen, men vi forventer, det bliver billigere fremover, når det bliver et etableret behandlingstilbud, og vi glæder os over de perspektiver, denne behandling kommer til at give for behandlingen af forhøjet blodtryk, som rigtig mange mennesker jo lider af, siger Jan Ravkilde.
 
 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du kan også være interesseret i

Guide til kælkebakker i Aalborg: De syv bedste og mest interessante

Tema: Nordjylland dækket i sne I disse dage er Nordjylland dækket i…

Voldsomt snevejr i Nordjylland – fortæl os om din oplevelse med snestormen

Snestorm i Nordjylland – hele regionen er hårdt ramt Det er nok…

Mette Bugge: “Vi har opbakning fra myndigheder, kommunen og alle andre til, at der igen bliver karneval, så det kan jeg fuldt og fast love, der gør”

Karneval i Aalborg fylder rundt Til sommer vil Aalborg Karneval løbe af…

Har du undret dig over hvorfor du ikke må bruge de nedgravede containere i Fyensgade? Læs om hvorfor her

Rundt omkring i Aalborg er det ikke er særsyn efterhånden, at se…

Er du glad for en hotdog? Her kan du få den længste af slagsen

Hvis du er som de fleste Nordjyder, så elsker du sikkert en…

Nordjylland er dækket i sne – aktiviteter for hele familien

Weekend = afslapning for hele familien Nu hvor Nordjylland er dækket i…

Jacob Risgaards investeringer bærer frugt: Sådan vil han investere pengene

Risgaards holding  selskab viser største overskud nogensinde. Efter skat er trukket fra har han tjent 122…

Oversigt over smitten i Aalborg: Sådan går det

I modsætning til smitten på landsplan, så har de daglige smittetal for…

Dyre kvadratmeterpriser: Nørresundby er blevet populært

Flere og flere boligsøgende er begyndt at få øjnene op for hvilke…