Forskerpris for at forhindre brud i vindmøllevinger

13 april, 2012 | 07:58


Nyudviklede computerværktøjer fra et forskningsprojekt på Aalborg Universitet er med til at ændre designet af vindmøllevinger, så de holder bedre og er billigere at producere. Den ansvarlige forskers projekt er kåret til det bedste på sit felt i Norden, og principperne bliver nu genbrugt på andre produkter og materialer.
 
Det er civilingeniør Esben Lindgaard fra Institut for Mekanik og Produktion, som er blevet hædret for sin ph.d.-afhandling af organisationen ”Nordic Association for Computational Mechanics” (NoACM). Medlemmerne er fælles om at benytte computerbaserede beregningsmetoder til at løse mekaniske udfordringer, og i Esben Lindgaards prisbelønnede tilfælde er indsatsen fokuseret på et kendt problem fra vindmølleindustrien.
– Jeg har arbejdet med et fænomen, der er skyld i tab af stabilitet i vingerne, og som får strukturen til at kollapse og miste al sin bæreevne. For en vindmøllevinge er det meget dramatisk, fordi det vil betyde, at vingen svigter og dermed knækker og falder af møllen. De automatiserede designværktøjer, jeg arbejder med, er specielt udviklet med henblik på at tage hensyn til dette fænomen og dermed sikre den fornødne styrke af vingen, forklarer Esben Lindgaard.
 

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder