Cyklister kommer frem med lysets hastighed

28 marts, 2012 | 05:45
Foto: Polar Cykler


Cyklister på cykelpendlerruten mellem universitetet og centrum kommer nu lettere og hurtigere gennem lyskrydset på Hadsundvej ved Humlebakken. I dagtimerne kan cyklisterne følge en grøn bølge i de diode-lys, der er blevet fræset ned i asfalten. Om aftenen udløser cyklen selv den grønne bølge, der sikrer grønt lys i lyskrydset.
 
LED-lys på Hadsundvej
Som en services overfor cyklisterne har kommunen installeret LED-lys i cykelstien, på en strækning syd for Humlebakken-krydset på Hadsundvej. Konceptet er enkelt: følger man bølgen af lysende grønne lamper, vil man kunne fortsætte over krydset for grønt lys. Formålet med projektet er at få flere til at cykle, ved at forbedre fremkommelighed for cyklisterne. Samtidig skal det undersøges, om systemet kan være med til at øge trafiksikkerheden, ved at reducere antallet af cyklister, der krydser lyskrydset for rødt.
 
LED-lysene er installeret med ca. 10 meters afstand på en strækning fra 140-50 m. før krydset. Bag det simple koncept gemmer der sig et avanceret stykke teknologisk udviklingsarbejde, som ikke er afprøvet tidligere. Lysene styres direkte af signalanlægget og følger signalanlæggets forskellige programmer døgnet rundt. I aftentimerne starter cyklisterne selv deres egen unikke grønne bølge, når de kører over en spole i cykelstien ca. 200 meter inden krydset. Følger cyklisterne de grønne lys med 18 km/t vil de ramme grønt i lyskrydset.
 
Forsøget er en del af cykelpendlerruten til universitet og en del af EU-projektet ARCHIMEDES, der fokuse-rer på sikker, bæredygtig og energirigtig transport i byer. Forsøget løber resten af 2012, hvorefter det vil blive evalueret.

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder