Dvorák og Bartók – Langgaard og Nielsen

27 marts, 2012 | 06:42
Arkiv

Der er store danske og store østeuropæiske komponister på programmet, når Aalborg Symfoniorkester under ledelse af Michael Schønwandt giver koncert i Aalborghallen den 29. marts.
 
Publikum til koncerten kan således glæde sig til musik af tjekkiske Antonin Dvorák, ungarske Béla Bartók og de to danske komponister Rued Langgaard og Carl Nielsen, alt sammen under ledelse af den dygtige danske dirigent Michael Schønwandt, mangeårig chefdirigent på Det Kongelige Teater, og med danske Amalie Malling som solist.
 
Musikchef Jan Kvistborg ser frem til en koncert med et markant dansk islæt på både komponist-, dirigent- og solistsiden og med spændende værker på programmet.
 
– Carl Nielsens 4. symfoni er et meget centralt værk i dansk musikhistorie og er absolut et stykke musik, man som dansker bør høre, og af samme grund var symfonien en del af kulturministeriets musikkanon fra 2005. Den 4. symfoni har undertitlen Det Uudslukkelige og er en tur gennem livet, som Carl Nielsen så det – det er både interessant og livsbekræftende musik, siger Jan Kvistborg og fortsætter:
 
– Jo mere man hører Bartoks klaverkoncert nr. 3, jo mere fascineret bliver man, og med en dygtig solist som Amalie Malling ser jeg frem til en stor oplevelse. Musikken er præget af Bartoks originalitet og stærke personlighed, og han har virkelig hældt hele sin livserfaring i det, der skulle blive hans sidste værk. Når aftenens øvrige musik er af to store musikalske begavelser og idealister som Dvorák og Langgaard, er der lagt op til et meget spændende program, som jeg virkelig glæder mig til at præsentere, siger musikchefen, der glæder sig over, at dirigentstokken til koncerten er i hænderne på en Carl Nielsen-kender som Michael Schønwandt.
 
– Vi er altid glade, når Michael Schønwandt besøger Aalborg Symfoniorkester, fordi han er en stor musikalsk kapacitet, der hver gang giver af sig selv og tilfører noget ekstra til orkestret, og når det kommer til at dirigere Carl Nielsens musik, er der ingen tvivl om, at han er en af de største kapaciteter, siger Jan Kvistborg.
 
Programmet giver således blandt andet prøver på dansk symfonisk musik, når det er bedst, og der er god grund til at være stolt af to store danske komponister som Langgaard og Nielsen, mener dirigent Michael Schønwandt.
 
– Helt fra barnsben har Carl Nielsen været udgangspunkt for hele min musikbevidsthed, og for mig at se er han helt unik: Ingen anden komponist i verden har nogensinde gennemgået en udvikling som ham og på én gang formået at være helt utrolig folkelig og samtidig meget eksperimenterende. I programmet er han sat op mod en anden stor dansk komponist, Langgaard, hvis Upåagtede morgenstjerner er et virkeligt smukt og romantisk stykke musik, slutter en forventningsfuld Michael Schønwandt.
 
Koncerten afholdes i Aalborghallen den 29. marts kl. 19.30.
 

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder