Protein-forsøg og akvariefisk kan give ny viden om pludselig hjertedød

13 marts, 2012 | 10:42

En speciel type hjertesygdom, der kun optræder, når kroppen frigiver adrenalin ved intensiv sportsudfoldelse eller anden stresspåvirkning, bliver nu undersøgt i et specialeprojekt på Aalborg Universitet. Både Novo Nordisk og Siemensfonden støtter den 25-årige Anders Bundgård Sørensen fra uddannelsen i medicinsk bioteknologi.
 
Sygdomstypen har været meget omtalt i medierne på grund af konkrete tilfælde, hvor tilsyneladende sunde og raske håndboldspillere, fodboldspillere og triatlon-udøvere har fået hjertestop i tilknytning til anstrengelserne. Anders Bundgård Sørensens projekt følger op på genetiske studier af berørte patienter:
– De tilfælde, jeg arbejder med, stammer fra en svensk og en irakisk familie, hvor sygdommen er arvelig. I et samarbejde mellem Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Statens Serum Institut samt patienternes læger er det lykkedes at finde frem til den genfejl, der er årsag til symptomerne. Da vi nu kender genfejlen, er mit arbejde fokuseret på at finde ud af, hvorfor den giver netop denne hjertesygdom og ikke andre symptomer.
Anders Bundgård Sørensen har også fået en unik mulighed for at inddrage akvariefisk i arbejdet:
– Ideen bag dyremodellen er, at man giver zebrafisk den samme genfejl, som patienterne har, og derefter undersøger, om der optræder de samme symptomer som hos patienterne. Det smarte ved zebrafisken er, at den er gennemsigtig, så man kan observere ændringer i hjerterytmen med et mikroskop, forklarer han.

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder