MinByAalborg.dk

Ny vejledning skal styrke håndteringen af kønsminoriteter i fængsler

20 november, 2023 | 19:00
- Af Victoria Strøbæk
Kriminalforsorgen udsender en banebrydende vejledning om håndtering af kønsminoriteter i landets fængsler, med fokus på beskyttelse mod chikane og diskrimination.
Beskrivelse: blå, pink, farver
DEKLARATION
Kilde:Ritzau - Berlingske
Billedetekst: Foto: Icons8 Team - Unsplash

En nylig udsendt vejledning fra Kriminalforsorgen sigter mod at forbedre personalets håndtering af kønsminoriteter i landets fængsler og arresthuse. Vejledningen, som er det første af sin slags, er blevet positivt modtaget af menneskerettighedsorganisationer og LGBT+ grupper.

Chef for Koncern Kriminalitetsforebyggelse i Kriminalforsorgen, Lea Holst Reenberg, betegner vejledningen som et nødvendigt og vigtigt første skridt. Hun forventer, at den vil være til gavn for både personalet og de indsatte i forhold til at imødekomme udfordringerne ved kønsminoriteter i fængselsmiljøet. Vejledningen er dog ikke statisk og vil blive justeret løbende baseret på praktisk erfaring.

I henhold til vejledningen skal de indsatte anerkendes ved det stedord, som de foretrækker, uanset om det er “hun,” “han,” “de,” eller “hen.” Desuden indeholder den retningslinjer for afklædte visitationer, hvor hovedreglen er, at visitatoren skal matche det biologiske køn af den indsatte.

National chef for Institut for Menneskerettigheder, Maria Ventegodt, karakteriserer vejledningen som “meget vigtig.” Hun påpeger, at risikoen for chikane og vold er særlig høj for kønsminoriteter i fængsler og ser vejledningen som et afgørende skridt mod at beskytte dem mod diskrimination og umenneskelig behandling.

Sekretariatschef i LGBT+ Danmark, Susanne Branner, byder også vejledningen velkommen og understreger, at det er et nødvendigt skridt efter års venten. Hun påpeger, at indsatte har følt sig nedværdiget og har været udsat for chikane i årevis, hvilket har skabt stor usikkerhed. LGBT+ Danmark anerkender, at vejledningen udgør et acceptabelt første skridt mod forbedring af forholdene.

Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt