MinByAalborg.dk

Danske husejere fører an i grøn energiforvandling og sparer samtidig Penge

20 november, 2023 | 21:00
- Af Victoria Strøbæk
Danske boligejere viser vejen i energirenovering, skaber besparelser og støtter den grønne omstilling
Beskrivelse: bæredygtig, miljø, klima
DEKLARATION
Kilde:Danmarkidag.dk
Billedetekst: Foto: Nathália Rosa - Unsplash

En ny opgørelse fra Energistyrelsens Energibarometer afslører, at 40 procent af danske husejere har foretaget energiforbedringer på deres boliger i det seneste år. Denne stigning i energirenovering har ikke kun positive effekter på klimaet, men resulterer også i lavere el- og varmeregninger for de involverede. Energirenoveringsbølgen understøttes af tilskudsordninger som Energirenoveringspuljen og Varmepumpepuljen, der tilsammen råder over mere end 100 millioner kroner i 2023.

Vinduesudskiftning, loftsisolering og udskiftning af olie- og gasfyr er blandt de populære tiltag, som fire ud af ti danske husejere har benyttet sig af i det forgangne år, viser Energistyrelsens tal. Matilde Grøn Bjørneboe, ekspert i energispareråd og danskernes energivaner hos Energistyrelsen, udtaler: “Det er meget positivt, at så mange boligejere har lavet energiforbedringer i deres bolig. Da energipriserne steg kraftigt sidste år, kunne mange pludselig mærke det på husholdningsbudgettet. Det fik mange til aktivt at investere i at sænke boligens energiforbrug, og samtidig var der et ønske om at gøre noget godt for klimaet og støtte op om den grønne omstilling.”

Energirenoveringer kan også være økonomisk fordelagtige for den enkelte. Beregninger fra sparenergi.dk illustrerer, at en familie i et typisk hus med fjernvarme, der øger loftsisoleringen fra 100mm til 400mm, kan opnå en årlig besparelse på næsten 3.000 kroner. Tilsvarende kan udskiftning af 40 m2 termoruder til energiruder med energimærke A resultere i en besparelse på omkring 4.000 kroner.

Energistyrelsens beregninger indikerer også, at en familie i et 130 m2 hus med naturgasfyr og et gennemsnitligt varmeforbrug kan spare op til 11.000 kroner på varmeregningen ved at skifte til en varmepumpe.

Danskere, der overvejer at energiforbedre deres bolig, opfordres til at udnytte tilskudsordningerne i Varmepumpepuljen og Energirenoveringspuljen, som stadig har millioner af kroner til rådighed. Ansøgninger kan indsendes indtil den 1. december 2023. Matilde Grøn Bjørneboe påpeger: “Både konvertering af varmetype og energirenovering er rigtig gode løsninger, der giver varige besparelser måned efter måned. Og lige nu kan man ovenikøbet søge tilskud, så det er det helt rigtige tidspunkt at begynde at gøre drømmen om et grønnere hus til virkelighed.”

Godkendes en ansøgning om tilskud, har ansøgeren to år til at gennemføre energiforbedringsprojektet og opnå betydelige besparelser.

Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt