Hvem er manden bag vægmalerierne på D’wine?

20 oktober, 2022 | 11:00
Læs interviewet med hånden bag de spanske scener.
D'Wine Rene Laurvig
Billedetekst: Foto: MinByAalborg
Beskrivelse: D'Wine Rene Laurvig

Hvad er vin til for, hvis ikke en lille flugt fra virkeligheden? Man snurrer vinen rund i glasset, tager en slurk og så snurrer den videre rundt i hovedet.

Man føler sig varmere og alle kanter bliver blødere. Konen bliver til at høre på igen, og mandens jokes er pludseligt udholdelige på trods af, at man har hørt dem for mange gange før. Måske man endda kan vove sig et kys på kinden, når man går hjem.

D'Wine Rene Laurvig
Foto: MinByAalborg

Livsflugt og maling

På D’Wine er flugten dobbelt. De detaljerede vægmalerier danner rammen om oplevelsen. Man er ikke på vinbar i Aalborg en efterårsdag, nej, man er i en vinkælder, ser ud over den spanske kyst, dufter til den salte vind fra middelhavet. Man er omgivet af tørrede skinker, ældet vin og drueranker. Det er en særlig fornemmelse. Har man siddet i sofaen i palmehaven, vinduespartiet på D’wine, med et glas vin i hånden, så ved man, hvad jeg taler om. Og hvem har vi så at takke for, at vi kan sidde vores eget lille hjørne af Spanien i Aalborg?

Manden bag udsmykningen er Rene Laurvig.

D'Wine Rene Laurvig
Foto: MinByAalborg

Hjertet er i Spanien

-Jeg startede arbejdet for cirka syv år siden. Det var egentligt meget tilfældigt. Jeg mødte ejeren af D’wine i Spanien. Han kendte til mit arbejde fra en anden restaurant i Aalborg, Casa Espana, hvor jeg havde lavet store malerier. Restauranten gik desværre konkurs for nogle år siden.

D'wine Rene Laurvig
Foto: MinByAalborg

De to fandt fællesfodslag gennem kærligheden til det spanske. Løssluppenheden, varmen og den afslappede tilgang til livet var det, er oprindelig fik Rene til at forelske sig i landet og kulturen. Det er da også blevet til mere end 30 besøg, og han har rejst vidt og bredt gennem nord, syd, øst og vest af det spanske terræn. Han husker stadig, da han for første gang stod på en bakke og så ud over havnebyen Cadiz:

-Det tog vejret fra mig, og jeg følte på en eller anden måde, at jeg hørte til der. Jeg er buddhist, så jeg tror på genfødsel. Måske jeg har boet der før – byen har eksisteret siden år 1100, så mon ikke der er chance for, at jeg har gået gennem gaderne i Cadiz, da Columbus sejlede verdenshavene tynde. Jeg plejer at sige, når jeg lander med flyet i Spanien:
-Nu er jeg hjemme.

D'Wine Rene Laurvig
Foto: MinByAlborg

Livserfaring på væggene

Detaljerigdommen på vægmalerierne afslører også Renes mangeårige kendskab til landet, han elsker så højt. Kigger man nøje efter, finder man realistiske mærkater på den tørrede skinke, der hænger fra baren. Også den spanske vin, Vina Sastra fra El Horra, kan man spotte på en tønde i palmehaven. Det er særligt det landlige, der træder frem på væggene. Det er Renes Spanien, man ser hos D’Wine, et spanien, der er fyldt med lange kyststrækninger, bakket landskab, hvide huse og ensomme tyre. Det er romantisk og rustik.

D'Wine Rene Laurvig
Foto: MinByAalborg

-Jeg er romantiker, så mine skildringer er nok ikke helt realistiske. Det er dog sjovt, hvordan man med tiden går fra at være romantiker til at blive nostalgiker, siger han og smiler.

Det var heller ikke meningen til at starte med, at Rene skulle male hele baren. Oprindeligt skulle han kun male det spanske landkort, der er at finde til højre for indgangen. Men lidt efter lidt blev han bedt om at udsmykke flere og flere vægge.

D'Wine Rene Laurvig
Foto: MinByAalborg

Rene arbejder i dag som flexjobber hos D’Wine, men sådan har det selvfølgelig ikke altid været. Han startede som skiltemaler, et arbejde han havde i 20 år. Det blev da også til freelance arbejde på Lisborggaard Slot, gavlmalerier i Varde samt gengivelser af Otto Frellos værker.

-Har du set ølreklamerne på gavle for faxe øl? Du ved, dem med den buttede flaske? Dem har jeg lavet mange af, også store ølglas i massevis.

Langsomt forsvandt håndværket dog, da det blev mere alment med print og tryk, og han begyndte at arbejde som ordinær maler. Arbejdsstillingerne betød dog, at han sled armene op og måtte gå fra. Jeg spørger Rene, om han betragter sig selv som værende en kunstner.

D'wine Rene Laurvig
Foto: MinByAalborg

-Jeg har altid malet siden jeg var barn ligesom alle andre, og så er jeg bare blevet ved. Jeg har ikke nogen træning i malerkunst andet end min uddannelse og et kursus jeg tog i Svendborg. Jeg tror ikke helt kunstner er dækkende. Måske jeg hellere vil kaldes dekorationsmaler.

D'Wine Rene Laurvig
Foto: MinByAalborg

Med tak til Rene

God kunst er mange ting, men det som Rene har skabt gennem syv år har under alle omstændigheder kommet mange til gode. Og hvad end man skal kalde Rene, om det så er kunstner eller dekorationsmaler, så er en ting sikker, han har skabt rammerne for mange gode oplevelser og flugt fra hverdagen. Vi har alle brug for at sidde i Spanien en times tid en gang i mellem.

Så næste gang du sidder og svirvler vin i glasset hos D’Wine og beundrer den spanske kyst, eller hilser på Picasso på toilettet, så ved du, hvem du skal sende en taknemmelig tanke.

D'wine Rene Laurvig
Foto: MinByAalborg
DEKLARATION
Alt. tekst:D'Wine Rene Laurvig
Titel:D'Wine Rene Laurvig
Relaterede nyheder
Følg os på facebook
Regionale nyheder
Sider i Nordjylland
Brønderslev
Hjørring
Jammerbugt
Mariagerfjord
Morsø
Thisted
Vesthimmerland
Læsø
Frederikshavn
Rebild
Bagsiden