Mad, hygge og samvær – Fidus i Nørregade byder indenfor

20 september, 2022 | 18:00
Skulle det være en saft? Kaffe og kage? Glimmer i håret? En rolig stund til at fordybe dig i tallerkenmaling? Eller måske mangler du at grine til det kramper i maven? Hos Fidus i Nørregade kan du få lidt af det hele!
Fidus, butik, kreaworkshop
Billedetekst: Billede: MinByAalborg

Jeg træder ud ad regnen og ind ad døren til Fidus. En plakat af en gammel dame giver mig fingeren fra en væg.

Trine Hvid kommer mig smilende i møde:

”Et øjeblik, så er vi der. Vi afholder en kreaworkshop for demente.” Jeg får stukket en kop te i hånden og sætter mig i en sofa.

Stedet med skæve hylder og rungende latter

Overalt på hylder og vægge hænger der farverige små tegninger, krus, kopper, tallerkner og fra et stativ rækker en giraf tunge ad mig. Det er synligt, at det ikke er uden humor, man driver forretningen.

Krea, Fidus, niknack
Foto: MinByAalborg

Lidt efter kommer Tanja Hvid ud og hilser på mig. ”Vi er der lige om lidt.”
Længere inde i lokalet sidder de ældre og maler på livet løs. Jeg kan høre grin komme fra rundt om hjørnet.

Et par minutter senere løsriver Trine og Tanja sig fra deres arbejde. De to kusiner har brugt al deres tid, siden de åbnede Fidus i januar 2021 på at skabe et sted, hvor alle være med.

Fidus, Tanja Hvid, Trine Hvid
Foto: MinByAalborg

Kaster man et blik på deres menukort kan man heller ikke sige andet, end at her kan alle kan være med – en kop kaffe til 30 kr., en kande te til 25 og en ”fyrværkeri kakao” med skumfiduser, flødeskum og krymmel til 35. Var jeg ikke bekymret for en voksende mave, havde jeg nok valgt kakaoen.

Klar, parat, start – vi skal alle have det rart

”Vi har skabt en krea-café, hvor du både kan komme og få kaffe og kage samt en bid brød til en fornuftig pris, men også hvor du kan have din første date. Det bliver ikke så akavet, hvis man sidder og maler.”

De to gæve kvinder har øje for deres publikum. Begge har de børn, og de kender alt til udfordringen, der hænger sammen med at have en lille økonomi, men også behovet for at komme ud og være social sammen med andre.

”Jeg har fire børn. Skal vi ud at spise på café vil alle have en cola, så er der allerede forsvundet 200 kroner. Her koster en sodavand 15,” understreger Trine peger på et skilt bag os og smiler skævt.

”Vi kan tilbyde rigtigt meget hernede. Vil du afsted med din venindeklub og prøve noget nyt? Kom bare!  Har du brug for en kreativ børnefødselsdag, hvor I smider med glimmer? Kom bare! Vil du møde andre med gods i? Dem er der masser af her!” fortsætter hun.

Trine Hvid, Fidus
Foto: MinByAalborg

Tanja stemmer i:

”Nogle gange står penge rigtigt meget i vejen for, at man kan være sammen med andre. Det problem vil vi gerne være med til at løse.”

Tanja Hvid, Fidus
Foto: MinByAalborg

Socialt ansvar som varemærke

Og deres engagement i andre og deres ansvarsfølelse strækker sig ud over caféen. I 2021 stablede de en julegaveindsamling på benene for ældre. Med en indsamling af ønsker fra plejehjem rejste man et juletræ på, hvor de lokale kunne opfylde et ønske for en ensom på juleaften.

Det blev en massiv succes. Nogle sendte julekort med gaverne ud til de ældre og den positive tilbagemelding på projektet var overvældende.

”Det er svært at beskrive, hvor meget en gave fra en rigtig, levende person betyder for ensomme ældre juleaften. Normalvis ville personalet købe en gave til dem, men det er ikke det samme. På den her måde engagerer man de lokale i at gøre noget godt for andre.”

Da jeg samler mine ting sammen for at bevæge mig tilbage til kontoret, kommer en kø af ældre mennesker ud fra baglokalet. De er færdige med at tegne og male. Der er masser af latter og godt humør, og de er næsten ikke til at få ud ad døren. Det er holdt op med at regne

En gråhåret dame binder et tørklæde om hovedet og udbryder: ”Tak skal I have, det var morsomt.”

Tanja og Trine vinker farvel til gruppen gennem vinduerne i Fidus.

Jeg giver dem hånden og takker for i dag. På vej tilbage på kontoret tænker jeg over mit møde med de to karakterer. Jeg kan ikke lade være med at føle, det er heldigt, at man har et sted som Fidus i en by som Aalborg.

Giraf
Foto: MinByAalborg

Find de gæve kvinder med de store smil på Nørregade 25.

DEKLARATION
Alt. tekst:Fidus, butik, kreaworkshop
Titel:2J8K0409
Relaterede nyheder
Følg os på facebook
Regionale nyheder
Sider i Nordjylland
Brønderslev
Hjørring
Jammerbugt
Mariagerfjord
Morsø
Thisted
Vesthimmerland
Læsø
Frederikshavn
Rebild
Bagsiden