Vær særligt opmærksom på dine kæledyr i påsken

20 marts, 2022 | 10:30
Påsken kan udgøre en fare for kæledyrene i nogle hjem - i hvert fald der, hvor der er påskemad og -dekorationer tilgængelig. Især påskeblomster som påskeliljer udgør en stor fare i mange hjem, hvis katte eller hunde er lidt for nysgerrige.
Vær særligt opmærksom på dine kæledyr i påsken
Billedetekst: Foto: Billedarkiv

Dækker du bordet med påskemad og -slik? Pynter op med små påskelam, kyllinger og friske gule blomster? Hvis din hund eller kat samtidig er lidt vel nysgerrig på alle de fremmede objekter, kan det i nogle tilfælde udgøre en fare for de kære kæledyr. En undersøgelse fra 2021 udført af Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi viste, at 23 % af alle Nordjyske husstande holdt hund, mens 14 % holdt kat. Der er derfor god grund til at holde øje med kæledyrene her i det nordjyske. Pas derfor godt på de firbenede i påsken.

Royal Canins dyrlæge opfordrer til opmærksomhed

“Påskemad kan være meget fed og indeholde høje niveauer af salt, som kan føre til marve- tarmproblemer. Mange af de retter, vi mennesker spiser, indeholder løg, der er skadelige for hunde og katte”, siger Karin Eliasson, dyrlæge hos Royal Canin.

En anden grund til ikke at give din hund eller kat noget fra påskebuffeten er risikoen for overvægt. I dag er næsten halvdelen af alle hunde og katte i de nordiske lande overvægtige. Det forringer både livskvaliteten og øger risikoen for sygdomme.

“Der er så mange andre måder, hvorpå du kan vise kærlighed og omsorg end gennem mad og godbidder – især gennem dit selskab. Her giver påskeferien tid til ekstra leg med din kat eller dejlige lange gåture med din hund”, siger Karin Eliasson. Hvis du vil give noget ekstra, skal du vælge noget med et lavt energiindhold.

Nysgerrige og legende katte og hunde kan synes, at påskepynt og påskefjer er spændende, men hvis de sluger dekorationen, kan det være direkte skadeligt. Dyrlægen råder ejere til at være særligt opmærksomme på liljer:

“Liljer er meget smukke og populære at give som gave. Desværre er det ikke mange kæledyrsejere, der ved, at planter, der tilhører de “ægte liljer” (Lilium) eller dagliljer (Hemerocallis), er meget giftige for katte. Det er nok for en kat at indtage noget pollen eller blomstervand for at det kan føre til en alvorlig forgiftning”, siger Karin Eliasson.

Her er de farer, som hunde- og katteejere bør passe på i påsken:

 • Løg
  Både rå og kogte løg samt hvidløg er giftige for både hunde og katte, dette gælder også for løgpulver, som ofte findes i færdigretter. Frikadeller og løgsild for eksempel indeholder en masse løg, og giver derfor risiko for forgiftning og kan føre til blodmangel hos dit kæledyr. Selv små mængder løg kan være skadelige, hvis de gives regelmæssigt.
 • Stegt lam
  Knogler i lammesteg kan splintre, når hunden gnaver og det giver skarpe kanter, der kan skade mave-tarmsystemet. Derudover er der risiko for tandbrud og forstoppelse. Råt kød og knogler kan også indeholde mikroorganismer, der er skadelige for hunden eller katten, men også for husstandens mennesker.
 • Tunmousse
  Tunmousse er en skøn klassisk forret og den er obligatorisk til et påskefrokostbord. Fisk er generelt populært blandt hunde og katte, og det kan friste én til at give sit kæledyr lidt. Dog har denne ret et højt fedtindhold, da retten både består af mayonnaise og fløde. Skal man tage imod Karin Eliassons råd om at undgå fed mad, bør man derfor finde andet at give sine kæledyr.
 • Chokolade
  De fleste hunde er meget glade for chokolade, men kakao indeholder teobromin, som er giftigt for hunde og katte. Jo mørkere chokoladen er, jo mere teobromin indeholder chokoladen. Almindelige symptomer er opkastning, mavesmerter, hurtig puls og rysten. Påskeæggene i chokolade skal derfor holdes på sikker afstand.
 • Xylitol
  Xylitol er et sødemiddel, der findes i tyggegummi, sukkerfrit slik og kan bruges som et alternativt sødemiddel ved bagning. Husk dog, at xylitol er giftigt for hunde. Xylitol kan øge frigivelsen af insulin og føre til et hurtigt fald i blodsukkeret med alvorlige konsekvenser.
 • Gæret dej
  Pas på ikke at lade dit kæledyr spise dej, da den fortsætter med at gære i en varm mave. Når dejen gæres i maven, dannes der alkohol, som kan gøre kæledyret beruset, maven kan også blive stærkt hævet og såret.
 • Påske dekorationer
  Påskekviste, påskefjer og påskekyllinger kan opfattes som sjove legetøj til både kat og hund. Men hvis dit kæledyr indtager det ved en fejl, kan det føre til mave- og tarmproblemer. I værste fald kan det sidde fast i halsen eller mave-tarmkanalen og forårsage sårskader afhængigt af, hvad det er lavet af.
 • Forårsblomster
  Ægte liljer (Lilium) og dagliljer (Hemerocallis) er meget giftige for katte. Kontakt din dyrlæge, hvis du har mistanke om, at din kat har indtaget en del af planten eller blomstervandet. Påskeliljer hører ikke til de rigtige liljer, men er også giftige, for både hund og kat. Andre forårsblomster, der er giftige for hunde og katte, inkluderer tulipaner og hyacinter. Her er det løget der er mest giftigt og især hunde der graver nyplantede løg kan være i fare.

Hvis du har mistanke om, at dit kæledyr er blevet forgiftet:

Hvis ulykken har fundet sted, eller hvis du har mistanke om, at dit kæledyr har indtaget noget upassende, er det vigtigt, at du kontakter din dyrlæge hurtigst muligt.

DEKLARATION
Alt. tekst:Vær særligt opmærksom på dine kæledyr i påsken
Titel:påsken
Relaterede nyheder
Følg os på facebook
Regionale nyheder
Sider i Nordjylland
Brønderslev
Hjørring
Jammerbugt
Mariagerfjord
Morsø
Thisted
Vesthimmerland
Læsø
Frederikshavn
Rebild
Bagsiden