Fem personer sigtes for omfattende billeddeling af seksuelt krænkende billeder

18 september, 2023 | 14:00
- Af Redaktion
National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) og flere politikredse har sigtet fem personer for ulovligt at have delt tusindvis af intime billeder og videoer af unge kvinder i en omfattende efterforskning af lukkede grupper på sociale medier.
MinByFoto.dk
Info:
MinByFoto.dk
Dette billede er ikke relateret til indholdet i denne artikel, men er i stedet en midlertidig løsning på en teknisk fejl. Vi beklager ulejligheden og arbejder på at rette problemet.

National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har i samarbejde med flere politikredse sigtet fem personer foreløbigt i en alvorlig sag om ulovlig billeddeling af seksuelt krænkende materiale. Denne efterforskning er resultatet af måneders indsats med at granske lukkede grupper på sociale medierplatforme som Telegram og Discord.

Efter grundig efterforskning er fem personer nu sigtet for ulovligt at have delt en lang række billeder og videoer med seksuelt krænkende materiale af unge kvinder. NSK mener, at de sigtede har haft en central rolle i de lukkede grupper, hvor flere tusinde billeder og videoer er blevet delt. En af de sigtede er endvidere blevet anklaget for at videregive seksuelt materiale af mindreårige.

NSK’s efterforskning indikerer, at mindst én af de sigtede har været administrerende og opfordret andre medlemmer i de lukkede grupper til at dele seksuelt krænkende indhold af unge kvinder. Undersøgelsen viser også, at billeddelingen har været mere organiseret end tidligere sager om ulovlig billeddeling.

Lars Mortensen, politiinspektør i NSK, udtaler: “Den kriminalitet, der er blevet afsløret i de lukkede grupper, er omfattende og er blevet udført i en langt mere organiseret grad, end vi tidligere har set i andre billeddelingssager. I disse lukkede grupper har private intime billeder af unge kvinder groft været brugt som handelsvarer. Nogle tror måske, at de kan gemme sig bag anonyme profiler og undgå politiets efterforskning, men denne sag beviser, at vi kan finde dem.”

De mistænkte personer i sagen står over for sigtelser i henhold til straffelovens § 264d om uberettiget deling af krænkende materiale. Strafferammen spænder fra bøder til fængselsstraffe på op til 3 år under skærpende omstændigheder.

NSK har sikret beviser i forbindelse med de sigtedes profiler som en del af efterforskningen af de lukkede grupper og planlægger at fortsætte arbejdet med at undersøge lignende grupper på sociale medier. Det forventes, at der vil blive rejst flere sigtelser i de kommende måneder.

Lars Mortensen understreger også, hvor alvorlige konsekvenserne af denne type kriminalitet kan være for ofrene: “Det kan være ødelæggende og meget traumatiserende for ofre at vide, at deres intime billeder cirkulerer på internettet uden deres samtykke. Derfor gør politiet og vores samarbejdspartnere alt, hvad vi kan, for at fjerne seksuelt krænkende materiale fra internettet og stoppe de personer, der er ansvarlige. Det kan dog være en udfordrende opgave at få fjernet billeder, når de først er delt på disse platforme og er blevet spredt talrige gange.”

Efterforskningen af de fem sigtedes sager vil fortsætte i de politikredse, hvor de sigtede bor, herunder Østjyllands Politi, Syd- og Sønderjyllands Politi, Midt- og Vestjyllands Politi og Københavns Vestegns Politi. Disse kredse har samarbejdet tæt med NSK og bistået med blandt andet ransagninger af de sigtedes hjem.

Hvis du ønsker yderligere information eller rådgivning om ulovlig billeddeling, vil Politiets Online Patrulje sammen med Offerrådgivningen og Stop Chikane afholde et online møde onsdag d. 20. september kl. 19.00. Mødet vil dække emner som billeddeling og online sikkerhed og vil give mulighed for at stille spørgsmål til eksperterne. Online mødet kan findes på Politiets Online Patruljes Facebook-side her.

Nogle gode råd vedrørende online adfærd inkluderer:

  1. Undlad at dele billeder af andre uden samtykke.
  2. Vær opmærksom på dine online kommunikationsvaner og gør kun, hvad du føler dig tryg ved.
  3. Hvis du er vidende om, at dine intime billeder er blevet offentliggjort online uden samtykke, skal du anmelde det til politiet.
  4. Tal med nogen, du stoler på, om dine oplevelser og bekymringer.
  5. Tilpas dine sikkerhedsindstillinger på sociale medier.

Hvis du har brug for rådgivning om ulovlig billeddeling, kan organisationer som Stop Chikane, Offerrådgivningen, Dansk Stalkingcenter, Digitalt Ansvar og Red Barnet yde vejledning og støtte.

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Kilde: NSK
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt