Danske forældre arbejder betydeligt mere end andre vestlige EU-Lande

18 september, 2023 | 06:00
- Af Redaktion
I en ny analyse offentliggjort af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser det sig, at danske børnefamilier arbejder betydeligt længere timer sammenlignet med deres europæiske naboer.
Info:
Foto: Elina Fairytale - Pexels

I en nylig analyse foretaget af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har det vist sig, at danske forældre arbejder markant mere end deres modparter i andre vestlige EU-lande. Dette er resultatet af en dybdegående undersøgelse baseret på data fra Eurostat.

I gennemsnit arbejder voksne i danske børnefamilier 27 timer om ugen. Dette niveau er betydeligt højere end i 15 ud af de 26 andre EU-lande, der blev undersøgt. Kun Grækenland og Portugal overgår Danmark i arbejdstid blandt børnefamilier.

Sofie Holme Andersen, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, udtalte: “Arbejdstiden blandt danske børnefamilier er højere end i de fleste andre vestlige EU-lande. I modsætning til mange andre lande er det i Danmark nemlig typisk begge forældre, der arbejder, og ofte arbejder de begge fuldtid.”

Sammenlignet med andre vestlige EU-lande er det bemærkelsesværdigt, at danske forældre arbejder længere timer. For eksempel arbejder voksne i svenske og hollandske børnefamilier i gennemsnit 25 timer om ugen, mens finske og tyske forældre arbejder henholdsvis 24 og 23 timer.

Sofie Holme Andersen fortsatte: “Det interessante er at se på, hvordan vi for eksempel ligger i forhold til vores nabolande, og der ligger vi faktisk højest. Tallene overrasker mig faktisk. Det tyder på, at danskere ikke rigtigt går ned i arbejdstid, når de får børn. Det er en af forklaringerne til, at arbejdstimerne er højere sammenlignet med mange andre EU-lande, hvor man ikke ser samme tendens.”

Hun bemærkede også, at gode muligheder for børnepasning og en produktiv arbejdsstyrke er faktorer, der muliggør, at danske forældre kan fortsætte med at arbejde mange timer, når de får børn. “Fordi vi har mulighed for at få passet vores børn, behøver vi ikke at gå på deltid eller helt forlade arbejdsmarkedet, når vi bliver forældre. Og når vi samtidig har en høj produktivitet, har vi mulighed for at opretholde levestandarden,” sagde hun.

Analyserapporten afslører også, at arbejdstiden pr. beskæftiget dansker er relativt lav sammenlignet med andre vestlige lande i andre undersøgelser. Dette skyldes blandt andet Danmarks arbejdsmarkeds- og velfærdsmodel og ikke nødvendigvis en generel tendens til lav arbejdstid i familier.

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervs råd via Ritzau
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt