Spar på elregningen med simpelt vasketip

17 oktober, 2022 | 04:00
Danskerne er blandt de europæere, som vasker deres tøj ved de højeste temperaturer. Unødvendigt og dyrt lyder det fra brancheorganisation, der opfordrer danskerne til at skrue ned for vasketemperaturen.
Billedetekst: Foto: Via Ritzau

Elpriserne er på himmelflugt, og der er gået folkesport i minutiøst at følge med i, hvornår prisen på strøm er lavest. Et af de mest oplagte steder at skære ned for strømforbruget er ved vaskemaskinen, og her kan et simpelt tip spare dig mange penge.

– Det er opvarmningen af vandet i vaskemaskinen, som kræver den største mængde energi, når du vasker dit tøj. Derfor kan det tydeligt aflæses på elregningen, hvis du skruer ned for vasketemperaturen og vælger et program på 30 grader i stedet for 40 grader. Og så er det i øvrigt en god ide at sørge for at fylde vaskemaskinen helt op. Hvis du vasker to vaskemaskiner, der kun er halvt fyldte, bruger du dobbelt så meget energi, vand og vaskemiddel sammenlignet med en fyldt vaskemaskine, siger regulatorisk medarbejder hos Kosmetik- og hygiejnebranchen, Joachim Arnkjær Noach.

Spar 55 procent

Ifølge Energistyrelsen kan du spare 55 procent af dit elforbrug på vaskemaskinen, hvis du sænker vasketemperaturen fra 40 til 30 grader.

– Man skal ikke være bekymret for, at tøjet ikke bliver ordentligt rent, når man skruer ned for vasketemperaturen. Moderne vaskemidler indeholder enzymer, der gør, at langt det meste vasketøj nok skal blive rent, selv når man vasker det ved 20 eller 30 grader. Og sørg for at dosere vaskemidlet efter instruktionerne på produktet for at undgå overdosering. Tøjet bliver ikke mere rent af, at du hælder en stor mængde i maskinen, siger Joachim Arnkjær Noach og slutter:

– Tøjvask ved lavere temperaturer er også mere skånsomt for tøjet, så det holder længere. Det er jo også værd at tage med i en tid, hvor privatøkonomien er presset på grund af de stigende energipriser og inflationen.

En enkelt undtagelse fra reglen

En undersøgelse fra 2020 af europæernes tøjevaskevaner fra den europæiske brancheorganisation A.I.S.E. viste, at hele 77 procent af tøjvaskene i Danmark foretages på 40 grader eller mere. Det er en del mere end det europæiske gennemsnit på 71 procent.

I enkelte tilfælde er det dog nødvendigt at skrue op for temperaturen, hvis tøjet skal blive helt rent. Meget snavset tøj eller tøj, der har været i kontakt med en syg (herunder også tøj båret af personer, der har været i kontakt med den syge), bør vaskes ved 60 grader.

DEKLARATION
Titel:vask
Relaterede nyheder
Følg os på facebook
Regionale nyheder
Sider i Nordjylland
Brønderslev
Hjørring
Jammerbugt
Mariagerfjord
Morsø
Thisted
Vesthimmerland
Læsø
Frederikshavn
Rebild
Bagsiden