Algoritme skal hjælpe 280 nye nordjyske hjertestartere på plads

17 februar, 2023 | 19:00
En milliondonation har gjort det muligt for Hjerteforeningen at forsyne Nordjylland med flere hjertestartere. Denne gang bliver det ikke efter, hvor der bor flest, men efter en algoritme.
Op til 70 % chance for at overleve
Billedetekst: Foto: Hjerteforeningen

Indtil nu er hjertestartere blevet placeret efter, hvor der er taget initiativ lokalt, eller hvor der bor flere mennesker.

Nu bliver der sørget for at flere af de tyndt befolkede dele af Nordjylland også bliver udstyret med hjertestartere.

Det sker i kølvandet på en milliondonation fra Melsen Fonden til Hjerteforeningen, hvilket har ført til forskningsprojektet NordStart.

Projektet omfatter 280 hjertestartere, som skal placeres efter en algoritme, der skal sikre, at de kan gøre allermest gavn.

Når man taler om at gøre mest gavn, handler det om, at de steder, der allerede er hjertestartere, ikke altid er de steder, hvor folk er mest udsat for hjertestop. Og Hjerteforeningen håber, at indsatsen vil smitte.

– Vi håber og tror på, at projektet kan blive en vaskeægte gamechanger, når det kommer til måden, man sætter hjertestartere op. Ikke bare i Nordjylland. Ikke bare i Danmark. Men i hele verden, siger Anne Kaltoft, administrerende
direktør i Hjerteforeningen, til Tv2Nord.

Udover at sprede de 280 nye hjertestartere, vil de også tilbyde alle nordjyder under projektet et 30 minutters gratis introkursus i genoplivning,

Regionsrådsformand i Region Nordjylland, Mads Duedahl, påpeger, at der allerede er mange kompetente ildsjæle i Nordjylland. Men de håber at tiltaget kan hjælpe med at redde endnu flere liv, og at forskningen kan nå ud til hele verden.

DEKLARATION
Kilde:Tv2 Nord
Alt. tekst:Op til 70 % chance for at overleve
Titel:5e13143a-2f42-4065-92cb-82d6d650057b
Relaterede nyheder
Følg os på facebook
Regionale nyheder
Sider i Nordjylland
Brønderslev
Hjørring
Jammerbugt
Mariagerfjord
Morsø
Thisted
Vesthimmerland
Læsø
Frederikshavn
Rebild
Bagsiden