Nu kommer årets første harekillinger til verden

De er nuttede. De er søde og det kan se hjælpeløst ud, når bittesmå harekillinger ligger helt alene i græsset eller på en mark.

Og netop dette, resulterede i rekordmange henvendelser i 2021, til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812.

Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral oplever at modtage mange henvendelser fra folk, der tror at de har fundet en efterladt harekilling i nød. Alene i 2021 modtog vagtcentralen 786 henvendelser omhandlende harekillinger. Det var en stigning på knap 14 % i forhold til året før, hvor der Vagtcentralen 1812 modtog 691 henvendelser.

Henvendelserne kommer fra velmenende borgere, som har fundet harekillinger, der ligger alene. De fleste af disse harekillinger er dog ikke i nød, men derimod på egen pote helt fra fødslen.

Harekillinger er selvstændige fra fødslen af

Harekillinger er nogle af forårets første dyreunger, og allerede i starten af februar kan man få øje på dem i landskabet. Når ungerne kommer til verden, har de både pels og åbne øjne, og i løbet af få timer efter fødslen bevæger de sig omkring alene.

Harekillinger gemmer sig i nærheden af deres fødested, i en radius på ofte over 100 meter. Helt fra begyndelsen er de helt selvstændige. En enlig harekilling er altså ikke i nød eller forældreløs, men gemmer sig bare eller er på vej hen til sin mor for at få mælk.

Nok se, men ikke røre

“Når folk tager de små harekillinger med hjem for at hjælpe dem, så gør de en sund og tryg harekilling angst og stresset. Denne handling kan i yderste konsekvens slå harekillingen ihjel. Det er derfor meget vigtigt, at man lader dem være, hvis ikke de er skadede” udtaler Michael Carlsen, biolog ved Dyrenes Beskyttelse.

Er du en af dem, der skal ud og nyde naturen i vinterferien og skulle du ‘snuble’ over en harekilling, så anbefaler Dyrenes Beskyttelse følgende:

  1. Lad harekillingerne være. Det er helt normalt, at de opholder sig alene.
  2. Hvis en harekilling er blevet hjembragt, så skal den hurtigt genudsættes på stedet, den blev fundet. Hvis du ikke kan finde præcis det sted, du fandt den, så bare så tæt på som muligt – harekillinger kan godt finde vej.
  3. Hvis harekillingen har synlige skader eller er blevet bragt hjem af hunden eller katten, så skal du ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 for vejledning om håndtering af harekillingen.
DEKLARATION
Relaterede nyheder
Følg os på facebook
Regionale nyheder
Sider i Nordjylland
Brønderslev
Hjørring
Jammerbugt
Mariagerfjord
Morsø
Thisted
Vesthimmerland
Læsø
Frederikshavn
Rebild
Bagsiden