Danskernes værste bilvaner afsløret

16 september, 2023 | 17:00
En ny undersøgelse afslører, at danske bilister ofte lader sig distrahere af telefoner og skærme, mens de kører.
Billedetekst: Foto: Sajjad Ahmadi
Beskrivelse: Vej, trafik, bil

Selvom mange danske bilister betragter sig selv som erfarne og dygtige, har en betydelig del af dem indrømmet at udføre farlige handlinger bag rattet, der bringer dem selv og andre trafikanter i fare. Det fremgår af en undersøgelse foretaget af Kantar Public for Gjensidige.

Undersøgelsen viser, at skærme som telefoner og GPS’er er de største distraktioner for danske bilister. Over en fjerdedel af de adspurgte indrømmer at have brugt deres telefon til at tjekke sociale medier, sende SMS’er eller indstille GPS’en, mens hver femte har foretaget håndholdte opkald under kørslen.

Henrik Sagild, direktør for skade i Gjensidige, bemærker, at selvom så mange bilister stadig har svært ved at lægge telefonen og GPS’en fra sig, er det nedslående. Han påpeger, at der har været utallige oplysningskampagner på området, og moderne teknologi gør det muligt at bruge telefoner og GPS’er håndfrit.

Dog er det ikke kun skærme, der distraherer. Den mest udbredte dårlige vane er at spise mad under kørslen, hvor kun én hånd er på rattet. Dette har op mod halvdelen af de danske bilister gjort, og over hver femte har ledt efter ting i bilens bund under kørslen.

Selvom nogle måske betragter det som uskadeligt at spise under kørslen, deler det en vigtig karakteristika med at lede efter tabte genstande i bilen – begge handlinger fører til uopmærksom og farlig kørsel, advarer Henrik Sagild. Han påpeger, at manglende opmærksomhed i trafikken er en af de mest almindelige årsager til ulykker, og at risikoen for uheld stiger markant, når bilister lader sig distrahere, uanset om det er med telefoner, mad eller andet.

Undersøgelsen er baseret på svar fra 1.009 danskere over 18 år og blev gennemført af Kantar Public for Gjensidige i februar og marts 2023.

DEKLARATION
Kilde:Gjensidige forsikring Via Ritzau
Titel:sajjad-ahmadi-5S36RpAgvMM-unsplash
Relaterede nyheder
Følg os på facebook
Regionale nyheder
Sider i Nordjylland
Brønderslev
Hjørring
Jammerbugt
Mariagerfjord
Morsø
Thisted
Vesthimmerland
Læsø
Frederikshavn
Rebild
Bagsiden