I dag er Valentinsdag – Men hvorfor fejrer vi den egentlig?

Bogstaver der staver "love" med roser i baggrunden
Billedetekst: Foto: Billedarkiv

I dag er det årets største kærlighedsdag. For mange kan Valentinsdag i vor tid sikkert føles særdeles kommerciel – men faktisk går historien bag dagen flere tusinde år tilbage, og er lidt af en romantisk beretning om forbudt kærlighed… og navneforvirring?

I dag er det d. 14. februar, som også bedre er kendt som Valentinsdag. En dag, der fejres verden over som årets største kærlighedsdag med tilnavnet “de elskendes helligdag”, hvor par sammen hylder kærligheden med gaver, blomster, chokolade, middag osv.

Her i Danmark bliver Valentinsdag mere og mere populært for hvert år, selvom dagen for os danskere ganske vist først har fået en særlig betydning i nyere tid. Andre lande som USA og Finland bliver den markeret som en national festdag på højde med f.eks. Thanksgiving og jul. Men hvordan er denne dag i hjerternes tegn opstået, og hvem er denne Valentin?

Hvorfor fejrer vi Valentinsdag?

Der er flere historier som beskriver, hvorfor vi fejrer Valentinsdag, og oprindelsen kan derfor menes at være dækket af et rosa slør af mystik. Flere tænker sikkert at Valentinsdag i bund og grund blot er noget opreklameret hype fra moderne tider, og som ikke tjener andet formål, end at være kommerciel.

Men faktisk går denne dags betydning langt tilbage i tiden, og er hverken et nyt eller moderne påfund. Gennem årene er der naturligvis blevet tilføjet nye elementer til denne dag, så som at give gaver, hvilket originalt ikke var en del af Valentinsdag.

Går man rigtig langt tilbage, så var d. 14. februar en æresdag for den romerske gudinde, Juno, der repræsenterer femininitet og ægteskab. I det gamle Rom var denne dag også den officielle start på foråret, og dagen efter startede den store Lupercaliafestivalen, som var en frugtbarhedsfejring af guden, Faunus.

Men særligt én historie går igen, som den mest fortalte om denne dags oprindelse, og det er derfor dén, der her vil blive taget udgangspunkt i. Det skal dog siges, at ens for de fleste af myterne om Valentinsdag er, at den stammer fra Italien.

Historien om Sankt Valentin
I følge denne fortælling startede det hele med en ung præst ved navn Valentin (senere kendt som Skt. Valentin). Her fortælles det, at kejser Claudius den Onde, der regerede i Rom i det tredje århundrede, nedlagde forbud for alle romerske soldater om hverken at måtte forlove eller gifte sig. Kejseren mente nemlig at gifte mænd blev dårlige krigere, så snart de havde en elskede derhjemme. Denne befaling faldt ikke i god jord hos folket, og ikke mindst den godhjertede præst Valentin. Valentin, som den romantiker han var, modsatte sig kejserens ordrer, og fortsatte i al hemmelighed med at vie soldaterne. Da dette blev opdaget, blev Valentine arresteret for at have brudt kejserens ordrer. Han blev dømt til døden, og halshugget d. 14 februar.

Det siges tilmed, at den unge præst selv sendte det første Valentinsbrev. Dette skrev han til fængselsbetjentens datter, der besøgte ham under hans fangenskab – Et brev han angiveligt underskrev ’Fra din Valentin’.

Henrettelsen af Valentin var bestemt ikke vellidt blandt folket, og efterfølgende i år 496 e.Kr. blev Valentin gjort til helgen af den katolske kirke, under navnet Sankt Valentin. Pave Gelasius tildelte tilmed d. 14 februar som en officiel helligdag.

Hvem er Valentines Dag opkaldt efter?

Som nævnt i forrige historie, så menes det at Valentinsdag er opkaldt efter den romerske præst Valentin, der levede under kejser Claudius ll’s tid (213-270 e.Kr.).

Men der er uheldigvis en del flere helgener ved navn Valentin, der er associeret med denne dag. Faktisk var navnet Valentin så populær i middelalderen, at mere end 50 kristne martyrer hed det.

Forvirringen blev endda så stor i en periode, at den katolske kirke helt fjernede Skt. Valentins Dag fra sin kalender i 1969. Men fortællingen om den unge præst, der lod kærligheden sejre trods den onde kejsers forbud, er bestemt et passende romantisk eventyr til de elskendes helligdag

Hvornår kom Valentinsdag til Danmark?

Det tog sin tid før Valentinsdag rigtigt blev indført i Danmark – faktisk kom dagen endda til landet af flere omgange. Første gang Valentinsdag prøvede at blive indført i Danmark var i 1950’erne. Her forsøgte de danske blomsterhandlere ihærdigt, at sparke gang i traditionen, dog uden held. Først i slutningen af 1990’erne begyndte danskerne at tage dagen til sig. I 00’erne voksede Valentinsdag sig større, og den begyndte at blive markeret landet over – f.eks. begyndte TV-stationer at gøre noget særligt ud af dagen ved primært at sende romantiske komedier og programmer. Supermarkederne begyndte ligeledes også at sælge roser, hjertelys og hjerteformet chokolade specifikt på denne dag.

Siden da er Valentinsdag kun blevet endnu mere udbredt og populær hos en stor del af den kærligheds-elskende danske befolkning.

10 sjove facts om Valentinsdag

Vidste du at:

  1. Valentinsdag først officielt blev indført af Pave Gelasius i 496 e.Kr. Man sagde dengang, at d. 14 februar var dagen, hvorpå fuglene begyndte at parre sig.
  2. Over 75% af alle mennesker som køber blomster på Valentinsdag er mænd. Og over 50 millioner roser bliver givet ud hvert år.
  3. Over 36 millioner hjerteformede chokolade æsker er solgt verden over på Valentinsdag.
  4. Der sendes i omegnen af 192 mio. Valentinskort i USA hvert år d. 14 februar.
  5. Mænd bruger i gennemsnit omkring 600 kr. på gaver på Valentinsdag. Det er ca. det dobbelte af, hvad kvinder køber for.
  6. Helt tilbage til Shakespears tid var ’Valentine’ et udbredt begreb. En stor del af figurerne som optræder i hans romantiske film blev kaldt for Valentin. I “Hamlet” synger Ophelia tilmed ”to be your Valentine”.
  7. Omkring 15% af amerikanske kvinder sender blomster til sig selv d. 14 februar.
  8. Ca. 3% af folk med kæledyr giver gaver til deres dyr d. 14 februar.
  9. Omkring 220.000 frier i gennemsnittet hvert år til deres partner på Valentines Dag verden over.
  10. Den røde rose var Venus’ favorit blomst. Venus (kendt som Afrodite i Grækenland) var den romerske kærlighedsgudinde.
DEKLARATION
Alt. tekst:Bogstaver der staver "love" med roser i baggrunden
Titel:Valentinsdag
Relaterede nyheder
Følg os på facebook
Regionale nyheder
Sider i Nordjylland
Brønderslev
Hjørring
Jammerbugt
Mariagerfjord
Morsø
Thisted
Vesthimmerland
Læsø
Frederikshavn
Rebild
Bagsiden