Færre iværksættere overlever: Bekymring for Danmarks fremtidige innovation

13 september, 2023 | 14:00
En ny analyse fra SMVdanmark afslører, at overlevelseschancerne for nystartede virksomheder i Danmark er dykket drastisk i de seneste år. Dette skaber bekymring om innovation, vækst og arbejdspladser i Nordjylland og landet som helhed.
Nordjysk Iværksættermarked 2022
Billedetekst: Foto: Billedarkiv

Nordjylland, den 13. september 2023 – Iværksætterånden, der engang blomstrede i Danmark, står over for alvorlige udfordringer. En nylig analyse udført af SMVdanmark har afsløret en skræmmende tendens: Færre nystartede virksomheder overlever de første fem år sammenlignet med tidligere år. Dette problem er ikke begrænset til én branche; faktisk er overlevelseschancerne faldet i 9 ud af 10 brancher.

Jesper Beinov, direktør for SMVdanmark, udtrykker sin dybe bekymring over udviklingen: “Det er de små nystartede virksomheder, der er med til at drive innovation og nytænkning, og som udfordrer de store og etablerede virksomheder. Det er også blandt de små, vi skal finde fremtidens Novo og Danfoss, så at det er blevet sværere at være iværksætter er noget, der vedrører os alle,” siger han.

Tallene taler deres tydelige sprog. Tidligere overlevede 53 procent af byggevirksomhederne de første fem år, men nu er det kun 44 procent af de nystartede håndværkere, der klarer sig. Denne negative udvikling ses i næsten alle brancher, bortset fra én undtagelse: Finansiering og forsikring, hvor uafhængige pensionsrådgivere oplever en lettere vej til overlevelse.

Selvom det er naturligt for virksomheder at lukke i en konkurrencepræget markedsøkonomi, ringer alarmklokkerne, når det bliver sværere at overleve end tidligere. “Vi skal hele tiden være opmærksomme på, at vi ikke skaber unødige snubletråde, der bremser iværksætterne, fx uforklarlige regler, lang ventetid på tilladelser eller mangel på kvalificerede medarbejdere. Og jeg er bange for, at dét er forklaringen bag de lukkede iværksættervirksomheder. For når det hele bliver for bøvlet for iværksætterne, og alternativet måske er et trygt lønmodtagerjob med fast indtægt, pensionsopsparing og 6 ugers ferie, ja så kaster de håndklædet i ringen,” advarer Jesper Beinov.

Løsningen, ifølge Beinov, involverer mindre bureaukrati og større incitamenter for iværksættere. Han opfordrer de danske politikere til at se på måder, hvorpå samfundet kan lette etableringen og drift af virksomheder og belønne dem, der tør tage risici for at skabe en virksomhed.

“Når vi spørger vores medlemmer, hvad politikerne skal gøre for at gøre det nemmere at starte og drive virksomhed i Danmark, så er det færre regler og bureaukrati, der er ønske nr. 1. Så det vil være oplagt, hvis politikerne tør sætte et bindende mål for, hvor mange regler og administrative byrder, de vil fjerne. Og så bør vi sænke skatten for iværksættere ved at rydde op i erhvervsstøttejunglen. Vi bruger ca. 40 mia. kr. om året på erhvervsstøtte, men kun lidt går til iværksættere og små virksomheder,” konkluderer han.

Denne analyse fra SMVdanmark sender et klart signal til politikere og samfundet som helhed: Tiden er inde til at omfavne og støtte iværksætterånden i Danmark, hvis vi ønsker at sikre innovation, vækst og arbejdspladser i Nordjylland og i hele landet.

DEKLARATION
Kilde:SMV via Ritzau
Alt. tekst:Nordjysk Iværksættermarked 2022
Titel:nordjysk-iværksættermarked
Relaterede nyheder
Følg os på facebook
Regionale nyheder
Sider i Nordjylland
Brønderslev
Hjørring
Jammerbugt
Mariagerfjord
Morsø
Thisted
Vesthimmerland
Læsø
Frederikshavn
Rebild
Bagsiden