Hver fjerde overvejer at energioptimere boligen

13 september, 2022 | 07:30
Den økonomiske effekt ved energioptimering af boligen øges i takt med de stigende energipriser, men trods udviklingen i energisektoren, er det kun en ud af fire danskere, der overvejer energioptimering af boligen i den nærmeste fremtid.
Hver fjerde overvejer at energioptimere boligen
Billedetekst: Foto: Gjensidige Forsikring

Prisen på el nåede nye højder i august, og det kan mærkes i danskernes privatøkonomi. For boligejere kan løsningen være at banke regningerne på energi i bund ved at energioptimere hjemmet, men det er langt fra alle danskere, der går med de overvejelser. I en ny undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige og NRGi svarer blot hver fjerde, at de overvejer tiltag, der kan gøre deres bolig mere energivenlig. Der er ellers store besparelser at hente på sigt ved eksempelvis at skrotte oliefyret til fordel for en varmepumpe. Samtidig giver tiltagene en grønnere og mere komfortabel bolig, lyder det fra ekspert.

”I den nuværende situation vil det for mange danskere kunne betale sig at energiforbedre boligen fx med efterisolering eller nye vinduer. Der kan være tusindvis af kroner at spare årligt, og det betyder, at tiltagene ret hurtigt kan tjene sig hjem igen. Og så er det bestemt værd at tage med, at mange vil opleve, at komforten bliver forbedret, f.eks. ved at fjerne kuldebroer og trækgener,” siger Bo Halm Andersen, der er byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi.

Manglende isolering eller opvarmning kan skabe problemer

”Selv om mange nok tænker, at energioptimering primært giver besparelser på opvarmning og strøm, så kan det også være med til at forhindre mange skader på boligen. Det er desværre vores oplevelse, at det ikke bliver prioriteret særligt højt, og det risikerer at give problemer fra fx utætte vinduer og døre samt gamle installationer. Vi ser blandt andet fugtskader med råd og svamp fra vand og kold luft, der trænger ind, skadedyr, der får let adgang til at lave skader på boligen, og løbende slitage, der kunne være undgået, hvis man sørger for at energioptimere i tide,” siger Henrik Sagild, direktør for Skade i Gjensidige.

Gode tilskudsmuligheder

Dette efterår åbner Bygningspuljen igen, der giver tilskud til energiforbedringer via Energistyrelsen. Pengene bliver uddelt efter først til mølle-princippet, og da kassen plejer at blive tømt efter få dage, kan det være en god idé at forberede sin ansøgning, så man er klar til at trykke på send-knappen, når puljen åbner, lyder rådet fra Bo Halm Pedersen.

”Puljen plejer at blive tømt ret hurtigt, og det gør mig, trods svarene i undersøgelsen, optimistisk på klimaets vegne. Der er mange incitamenter lige nu til at få energiforbedret boligen, men i en tid, hvor privatøkonomien i forvejen er presset, bør man undersøge de gunstige tilskudsmuligheder gennem Bygningspuljen og gerne i så god tid som muligt. Det vil både gavne privatøkonomien og klimaet.”

For at opnå tilskud skal der foreligge et gyldigt energimærke med startdato for mærkningen fra 1. oktober 2012 og frem, hvis der søges om tilskud til andet eller mere end konvertering til varmepumpe.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring i maj og juni 2022 blandt 1528 repræsentativt udvalgte danskere.

Overvejer du, inden for de næste tre år, tiltag, der kan gøre din bolig mere energivenlig?
Ja, udskiftning af vinduer 11%
Ja, overvejer at købe klimavenlig el 3%
Ja, udskiftning af varmekilde 11%
Ja, efterisolering af hulmure og tag 5%
Ja, nye døre 5%
Ja, udskiftning af tag 5%
Nej, jeg overvejer ikke tiltag 31%
Nej, ikke relevant (fx. bor i lejebolig eller lignende) 36%
Ved ikke 8%
DEKLARATION
Alt. tekst:Hver fjerde overvejer at energioptimere boligen
Titel:5e9739c4-a883-4004-8b3f-27997beb7b08
Relaterede nyheder
Følg os på facebook
Regionale nyheder
Sider i Nordjylland
Brønderslev
Hjørring
Jammerbugt
Mariagerfjord
Morsø
Thisted
Vesthimmerland
Læsø
Frederikshavn
Rebild
Bagsiden