Et gravsted i pagt med naturen

11 oktober, 2022 | 12:30
I 2008 blev det lovligt at blive begravet i skoven. Den første begravelsesplads, der blev etableret i en skov, åbnede i 2014, og sidenhen har de spredt sig på landkortet. Den der ligger tættest på os her i Aalborg er i Hadsund.
Billedetekst: Foto: Billedarkiv

Flertallet bliver begravet på almindelige kirkegårde, men et stigende antal danskere søger andre græsgange. Det skriver Samvirke.dk i en nyhedsartikel.  

Skovbegravelser er et alternativ til traditionelle kirkelige begravelser. Stifteren af Skovbegravelse ApS, Jannik Ahlefeldt-Laurvig, oplever stor efterspørgsel på skovbegravelser: »Mange kontakter mig, fordi de vil begraves i ren natur og være fri af de rammer, der er på almindelige kirkegårde.« 

Gravstederne kræver ikke vedligeholdelse 

Man kan blive begravet i det fri uanset religiøs overbevisning, da skovområderne ikke er kirkeligt indviet. Gravstederne kræver ingen vedligeholdelse, hvilket gør det nemt og uforpligtende for pårørende at besøge et gravsted. Ifølge Jannik Ahlefeldt-Laurvig er der flere fordele ved at gøre brug af skovbegravelsespladserne: »Der er en dejlig ro derude, og man kan kombinere sit besøg med en gå- eller løbetur.«  

Ingen kistebegravelser i skoven 

De enkelte gravsteder er placeret omkring træerne på skovbegravelsespladserne, og der er kun plads til urner. Det skyldes det lovmæssige krav om, at der skal være et kapel i nærheden, før man kan udføre kistebegravelser. Udgravningen til en kiste vil også være væsentligt mere invasiv sammenlignet med udgravningen til urner. Urnerne skal være biologisk nedbrydelige, så de med tiden kan gå i ét med naturen. 

Flere skovkirkegårde i fremtiden 

Den første skovbegravelsesplads var den kommunalt drevne Kohaveskov ved Odense, som åbnede i 2014. Siden er flere kommet til, og i 2018 blev den første skovbegravelsesplads, Stensballegaard i Horsens, etableret i et privatejet skovdistrikt. Her er det, i modsætning til de kommunalt drevne skovbegravelsespladser, hvor gravstederne er anonyme, muligt at deltage i urnenedsættelse og få en mindeplade i A5-størrelse på gravstedet. 

I skrivende stund er 9 skovbegravelsespladser blevet godkendt og etableret, og ifølge Jannik Ahlefeldt-Laurvig er der flere på vej: »Der kommer formentlig fem-seks stykker mere i løbet af året. På sigt vil der nok være omkring 25 skovbegravelsespladser i Danmark.« En urneplads koster mellem 5900 og 6900 og afhænger af taksterne i de kommuner, skovbegravelsespladserne er beliggende i.   

Skovbegravelsesplads i nærheden

Vi har endnu ingen skovbegravelsesplads i Nordjylland, men det kan være det kommer. Den der ligger tættest på er Mariagerfjord Kommunes Urnebegravelsesplads (Havnø Skovbegravelsesplads), Hadsund 

DEKLARATION
Kilde:samvirke.dk
Titel:jacob-buchhave-mFz-2Wqp_ow-unsplash
Relaterede nyheder
Følg os på facebook
Regionale nyheder
Sider i Nordjylland
Brønderslev
Hjørring
Jammerbugt
Mariagerfjord
Morsø
Thisted
Vesthimmerland
Læsø
Frederikshavn
Rebild
Bagsiden