Negativ udvikling i Nordjylland med unge uden job eller uddannelse

11 juni, 2023 | 10:00
- Af Redaktion
Via nye tal kan man se, at der fra 2016 til 2022 er sket en negativ ændring på landsplan og især i Nordjylland med antallet af unge, der ikke har et arbejde
Info:
Foto: AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Billedforklaring: I de røde kommuner er andelen af unge uden job og uddannelse steget de seneste seks år, hvorimod andelen er faldet i de blå kommuner.

I Jylland og på Fyn er andelen af unge mellem 15-24 år uden job og uddannelse steget i 30 kommuner siden 2016. Omvendt har samtlige 29 hovedstadskommuner oplevet et fald.

Det viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af nye data fra Danmarks Statistiks registre.

På landsplan har 43.000 unge ikke en uddannelse og er heller ikke i job eller i gang med en uddannelse.

Det svarer til 6,4 procent af alle 15-24-årige, hvilket er en lidt mindre andel end i 2016, hvor tallet var 7,0 procent. Det er dog stadig langt fra den politiske målsætning om højest 3,5 procent i 2030.

”Udviklingen går i den forkerte retning i alt for mange kommuner. Det er bekymrende, at vi ser de her store geografiske forskelle,” siger Emilie Agner Damm, analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

”På landsplan er gruppen af unge uden job og uddannelse blevet en smule mindre over en årrække, men det er blevet tydeligt de seneste år, at gode konjunkturer ikke er nok i sig selv for at nedbringe andelen af unge uden job og uddannelse. Politikerne er stadig langt fra at nå deres egen 2030-målsætning, og i mange kommuner er en stigende andel af de unge uden job og uddannelse,” siger Emilie Agner Damm.

De største stigninger i andelen af unge uden job og uddannelse er sket i kommunerne Assens med 2,4 procentpoint, Langeland med 2,0 procentpoint og Norddjurs med 1,9 procentpoint, mens også flere nordjyske kommuner har en højere andel unge uden job og uddannelse i 2022 sammenlignet med 2016.

Bedst har udviklingen været i Ballerup og Billund Kommune, der har oplevet et fald på 3,4 procentpoint. Derefter kommer Ishøj Kommune med 2,6 procentpoint og Gladsaxe Kommune med 2,0 procentpoint.

“Kommunerne har vidt forskellige rammevilkår, og det afspejler de geografiske forskelle, som vi ser.  Der er stor forskel på borgernes sociale baggrund, mens erhvervslivet og uddannelsesmulighederne i den enkelte kommune også er meget forskellige. Det kan alt sammen have betydning for antallet af unge uden job og uddannelse,” siger Emilie Agner Damm.

Kilde: AE – Arbejderbevægelsens Erhvervsråd via Ritzau

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
TAGS:unge uden job eller uddannelse udvikling
Relaterede nyheder
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt