MinByAalborg.dk

Dansk Friskoleforening: Ikke godt at droppe 10. klasserne

11 maj, 2023 | 04:00
- Af Redaktion
Dansk Friskoleforening mener ikke, at det kommer til at gavne erhvervsuddannelserne, at man vælger at fjerne 10. klasserne.
MinByFoto.dk
Info:
MinByFoto.dk
Dette billede er ikke relateret til indholdet i denne artikel, men er i stedet en midlertidig løsning på en teknisk fejl. Vi beklager ulejligheden og arbejder på at rette problemet.

Omkring halvdelen af en 9. klasseårgang i Danmark vælger i dag at tage 10. klasse.

Alligevel har Reformkommissionen med professor i nationaløkonomi Nina Smith i spisen fremlagt en anbefaling om at nedlægge 10. klasse og i stedet integrere dette år i en ny HPX-uddannelse (højere praktisk eksamen). Det skal fortsat være muligt at vælge et efterskolehold, men fremover lyder anbefalingen, at unge skal tilskyndes at vælge efterskoleophold på 8. og 9. klassetrin.

I FRISKOLERNE går kun 143 elever i 10. klasse, men diskussionen handler om noget mere principielt og idémæssigt, mener formanden for FRISKOLERNE Peter Bendix Pedersen.

»Er vi reelt interesserede i at presse unge mennesker til at foretage tidligere valg og skubbe dem hurtigere gennem deres skole- og uddannelsesforløb? I perspektiv af trivselsdebatten må vi spørge os selv om, vi reelt tror på, at det er den rette vej at gå? Vi lever i et accelerationssamfund, som medfører følelsen af utilstrækkelighed og stigende mistrivsel blandt børn og unge«, siger Peter Bendix Pedersen.

»Vi lytter nysgerrigt til de anbefalinger, forslag og argumenter, som reformkommissionen i dag er kommet med, for det kan give god mening at gentænke 10. klasse. Men at tro, at erhvervsuddannelserne bliver mere attraktive ved at skære 10. klasse helt væk, og i stedet indføre en ny ungdomsuddannelse (hpx) virker ikke til at være den rigtige vej at gå« understreger han og uddyber –

»Det er omvendt nødvendigt at vi taler om, hvordan erhvervsuddannelserne kan tilbyde en stærk pædagogiske og didaktisk ramme for undervisningen og fællesskaber på erhvervsuddannelserne, så eleverne reelt udbygger deres indsigt, kundskaber og faglighed. Kun sådan kan drømme om at gå på en erhvervsuddannelse vise vej til drømmejobbet som håndværker«.

At fjerne 10. klasse og tilskynde til efterskoleophold allerede fra 8. og 9. klasse vil også potentielt få store konsekvenser for friskolernes overbygningsklasser, mener Peter Bendix Pedersen –

»Hvis elever allerede i 8. klasse skal til at gå på efterskole, vil det selvsagt erodere såvel folkeskolens og friskolernes overbygninger. For friskolernes vedkommende er det lidt af en bombe under den sidste tid i grundskolen. Faktisk kan vi risikere, at det sammenhængende grundskoleforløb stopper efter 7. klasse. Det er altså ret problematisk«.

Kilde: Dansk Friskoleforening via Ritzau

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt