Analyse viser stor variation i forventet tilbagetrækningsalder blandt forskellige jobgrupper

10 juli, 2023 | 07:00
En ny analyse baseret på data fra over 14.000 beskæftigede +50-årige i Danmark viser betydelig forskel i forventet tilbagetrækningsalder mellem forskellige faggrupper. Pædagoger forventer at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet omkring 65,6 år, mens elektrikere planlægger at gå på pension omkring 67,6 år. Analysen understreger behovet for øget fleksibilitet, forbedret økonomi og bedre fysisk og psykisk arbejdsmiljø for at opfordre seniorer til at blive længere på arbejdsmarkedet.
credit: PM

Forventningen om, hvornår man planlægger at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, varierer markant mellem forskellige faggrupper blandt de +50-årige i Danmark, ifølge en ny analyse baseret på data fra over 14.000 beskæftigede. Mens pædagoger forventer at forlade arbejdsmarkedet omkring 65,6 år, regner elektrikere med at gå på pension omkring 67,6 år. Den gennemsnitlige forventede tilbagetrækningsalder for alle beskæftigede på tværs af jobgrupper er 67 år.

Analysen, der er en del af forskningsprojektet SeniorArbejdsLiv og bygger på detaljerede data fra en tidligere offentliggjort rapport, viser også, at øget fleksibilitet, forbedret økonomi samt bedre fysisk og psykisk arbejdsmiljø er afgørende faktorer for at motivere seniorer til at blive længere på arbejdsmarkedet end forventet.

Lars L. Andersen, professor ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), forklarer: “Halvdelen af seniorerne svarer, at de ville blive længere på arbejdsmarkedet, hvis der var mulighed for deltids- eller nedsat tid, og næsten halvdelen angiver, at de ville blive længere, hvis der blev tilbudt flere seniordage. Det handler om at opnå en bedre balance mellem arbejde og fritid, så man også kan nå nogle af de ting i livet, der ikke kun handler om arbejdet.”

Ifølge analysen er det især jobgrupper med fysisk eller psykisk krævende arbejde eller en kombination af begge, der forventer at trække sig tidligt tilbage. Pædagoger, politi og fængselsbetjente er blandt dem med den laveste forventede tilbagetrækningsalder. Lars L. Andersen påpeger vigtigheden af et godt arbejdsmiljø og forklarer, at organisering af arbejdet, brug af tekniske hjælpemidler til tunge løft samt fremme af positive faktorer i det psykiske arbejdsmiljø som anerkendelse, indflydelse og samarbejde er nøgleelementer, der kan forbedre situationen.

Den officielle folkepensionsalder er i øjeblikket 67 år i Danmark og forventes at stige til 68 år i 2030, 69 år i 2035 og sandsynligvis 70 år i 2040.

Analysen er baseret på data fra medarbejderundersøgelsen i forskningsprojektet SeniorArbejdsLiv og er blevet vægtet statistisk for at repræsentere målgrupperne i Danmark. Ca. 14.000 beskæftigede deltog i undersøgelsen i 2022, og projektet er finansieret af TrygFonden.

DEKLARATION
Kilde:Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Alt. tekst:credit: PM
Titel:b2d97644-6b88-4a78-96b4-debd1343ff7c-w_960
Relaterede nyheder
Følg os på facebook
Regionale nyheder
Sider i Nordjylland
Brønderslev
Hjørring
Jammerbugt
Mariagerfjord
Morsø
Thisted
Vesthimmerland
Læsø
Frederikshavn
Rebild
Bagsiden