MinByAalborg.dk

TEKNIQ: Flere arbejdsdage til grøn omstilling

9 maj, 2023 | 18:00
- Af Redaktion
TEKNIQ Arbejdsgiverne har undersøgt, at det ville kræve seks aflysninger af helligdage, der så kan blive arbejdsdage, så man kan få nået den grønne omstilling, der er som mål frem til 2030.
MinByFoto.dk
DEKLARATION
Alt. tekst:MinByFoto.dk
Billedetekst: Dette billede er ikke relateret til indholdet i denne artikel, men er i stedet en midlertidig løsning på en teknisk fejl. Vi beklager ulejligheden og arbejder på at rette problemet.

Når den sidste store bededag er afholdt i dag, så er det samtidig goddag til en ekstra arbejdsdag i kalenderen. Alligevel er det langt fra nok til at løse den store udfordring med at skaffe kvalificerede medarbejdere til de store opgaver, der venter derude til den grønne omstilling. 

– Kvalificerede medarbejdere er allerede en af de helt store udfordringer for virksomhederne. Den udfordring vil kun vokse sig større de kommende år i takt med at efterspørgslen på blandt andet ladestandere, havvindmøller, energieffektivisering og varmepumper fortsætter, siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der organiserer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal.   

Regneeksemplet tager udgangspunkt i en analyse fra projektet “Fremtidens grønne arbejdsmarked” af CONCITO og MandagMorgen. Analysen viser, at der kommer til at mangle 51.000 medarbejdere på det danske arbejdsmarked i 2030 for at indfri de investeringer, der skal til for, at Danmark kan opfylde sin målsætning om at reducere sin udledning med 70 procent frem mod 2030. Det gælder både det offentlige og private arbejdsmarked. 

Flere veje til at løse problemet 

Finansministeriet vurderer samtidig, at en ekstra arbejdsdag vil øge arbejdsudbuddet med 8.500 fuldtidspersoner. Dividerer man det tal med manglen på medarbejdere, så ville det betyde, at der skulle seks store bededage til for at løse rekrutteringsudfordringen.  

– Det er naturligvis ikke en løsning at fjerne helligdage på stribe, men bag det hypotetiske regnestykke lurer en grum sandhed. Nemlig den at vi i Danmark står overfor en stor udfordring med at skaffe nok kvalificerede medarbejdere de kommende år, hvor store årgange går på pension, mens små årgange tager over. Det hænger slet ikke sammen med det boom i bundne arbejdsopgaver, der venter lige om hjørnet, siger Maria Schougaard Berntsen.  

Løsningen består af en bred vifte af reformer, vurderer TEKNIQ Arbejdsgiverne. Det handler blandt andet om flere seniorer på arbejdsmarkedet, mere udenlandsk arbejdskraft og en endnu større udnyttelse af ny teknologi og kunstig intelligens. 

– Men vi kan ikke fæstne vores lid til, at teknologien alene kan lukke hullet. Det vil kræve hårde og svære beslutninger de kommende år, siger Maria Schougaard Berntsen.

Kilde: TEKNIQ Arbejdsgiverne via Ritzau 

Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt