MinByAalborg.dk

Nyt værktøj til pædagoger: Forebyg kaos i daginstitutioner med PUX

9 februar, 2023 | 10:00
- Af Redaktion
Det nye forskningsbaserede værktøj PUX skal hjælpe medarbejdere i daginstitutioner med at tale om og forebygge kaotiske og pressede hverdagssituationer.
Info:
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Morgenrod i gaberoben, uro og larm på legepladsen, for mange små kokke i køkkenet.

Det er dagligdagen for mange pædagoger. Men nu kan et nyt forskningsbaseret værktøj være med til at sætte fokus på, tale om og dermed forebygge de urolige og nogle gange direkte kaotiske situationer.

“Vi ved, at pædagoger har både høje fysiske og mentale krav i arbejdet og et stigende problem med mentale sundhedsudfordringer. PUX-værktøjet skal hjælpe dem ud af nogle af de dagligdagssituationer, der presser dem i hverdagen,” siger Annette Meng, der er forsker på NFA og projektleder i udviklingen af PUX-værktøjet.

PUX-værktøjet er udviklet i tæt samarbejde med daginstitutioner, og to institutioner har allerede afprøvet det færdige værktøj og oplevede, at det har gjort en reel forskel:

”Det aflaster mere os alle sammen. Der er nogle situationer, der er kommet mere styr på det, så vi ikke stresser rundt og bliver uenige.” (pædagog)
”Det gør, at vi får snakket om flere små problemstillinger, inden de bliver store. Selvom man måske inden tænkte, at det gør vi allerede, eller det kan vi. Men det har gjort en forskel.”
(pædagog)
”Jeg tror, mine medarbejdere har fået en ro ud af det ved at kunne ændre lidt på nogle ting til det bedre.” (leder)

Øget fokus på trivsel

Ifølge BUPL kommer vi til at mangle op mod 14.000 pædagoger i 2030. Det skyldes bl.a. et stigende børnetal, færre der bliver uddannet til pædagog og i øvrigt rekrutteringsproblemer i branchen. Derfor er det også afgørende at understøtte pædagogernes trivsel, så flere fortsætter som pædagoger.

“Pædagoger sætter ofte børnene først og sætter sig selv til siden. Med PUX kan pædagogerne sætte fokus på deres egen trivsel og dermed i sidste ende være der bedre for børnene,” siger Annette Meng.

(P)rioritere opgaver, (U)dnytte ressourcer og e(X)terne ressourcer

Med tre enkle perspektiver og en række spørgsmål kan pædagogerne gennemgå en konkret situation, og undersøge, om der er mulige løsninger eller ændringer, der kan gøre situationen mindre presset eller uoverskuelig:

Prioritere opgaver

Kan vi undlade hele/dele af opgaven?
Kan hele/dele af opgaven flyttes til et bedre tidspunkt?

Udnytte ressourcer

Udnytter vi, at vi er, dem vi er, bedst muligt?
Har vi de nødvendige kompetencer til at løse opgaven?
Passer vi på kroppen, når vi løser opgaven?

EXterne ressourcer

Kan vi bruge hjælpemidler eller andet, der letter opgaven?
Er der andre, der kan hjælpe os?

Projektet er økonomisk støttet af Velliv Foreningen og løber frem til juni 2023.

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Via Ritzau
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt