Danske forskere afslører, hvordan Hepatitis C-virus skjuler sig i kroppen

8 juli, 2023 | 05:00
Forskere fra Københavns Universitet har opdaget, hvordan det dødelige Hepatitis C-virus undgår immunforsvaret ved at tage en "maske" på. Resultaterne kan få betydning for bekæmpelsen af virussygdomme generelt og er blevet udgivet i Nature.
Billedetekst: Louis Reed Unsplash

Danske forskere fra Københavns Universitet har afsløret den skjulte metode, som Hepatitis C-virus bruger til at undgå immunforsvaret i menneskekroppen. Forskerne har opdaget, at virussen tager en “maske” på, der gør den usynlig for immunforsvarets opdagelse og bekæmpelse. Denne opdagelse kan få betydning for udviklingen af nye behandlingsmetoder mod virussygdomme generelt. Resultaterne af forskningen er blevet offentliggjort i det velrenommerede videnskabelige tidsskrift Nature.

Hepatitis C-virus er en af de mest studerede vira i verden og er kendt for at forårsage alvorlige leversygdomme som leverbetændelse og leverkræft. I årtier har forskerne forsøgt at forstå, hvordan virussen undgår at blive opdaget af immunforsvaret og spreder sig i kroppen.

Forskerne fra Københavns Universitet har udviklet en ny metode til at undersøge virusprøver, der har ført til den banebrydende opdagelse. Virussen bruger et molekyle, der allerede findes i vores celler, som en “maske” for at narre immunforsvaret. Dette molekyle gør det muligt for virussen at forblive usynlig, mens den former sig og inficerer nye celler. Immunsystemet forveksler virussen med noget ufarligt og angriber derfor ikke den.

Opdagelsen er af stor betydning, da den kan åbne døren for udviklingen af nye behandlingsmetoder mod virusinfektioner. Forskerne mener, at lignende maskeringsstrategier kan blive fundet hos andre vira, herunder corona- og influenzavira.

Undersøgelsen blev finansieret af Danmarks Frie Forskningsfond og flere danske og europæiske fonde. Samarbejdet mellem forskere fra Københavns Universitet og Copenhagen Hepatitis C Program (CO-HEP) på Hvidovre Hospital har resulteret i vigtige fremskridt i forståelsen af virusinfektioner. Opdagelsen kan bane vejen for mere effektive behandlingsmetoder og bekæmpelse af Hepatitis C-virus og andre lignende virussygdomme.

Kilde: Københavns Universitet via Ritzau

DEKLARATION
Titel:Forskning louis-reed-pwcKF7L4-no-unsplash
Relaterede nyheder
Følg os på facebook
Regionale nyheder
Sider i Nordjylland
Brønderslev
Hjørring
Jammerbugt
Mariagerfjord
Morsø
Thisted
Vesthimmerland
Læsø
Frederikshavn
Rebild
Bagsiden