4 ud af 10 danske unge har købt kopivarer uden at vide det

8 juni, 2022 | 10:00
Producenter af kopivarer bliver stadig mere professionelle, så det kan være svært at genkende en kopivare.
Kopivarer
Billedetekst: Foto: MinByAalborg

Engang var det primært luksusvarer som tasker, ure, solbriller, der blev ulovligt kopieret. I dag forfalskes stort set alle typer af produkter. Lægemidler, kosmetik, elektronik, madvarer, legetøj, spil, reservedele til biler osv.

En ny undersøgelse fra den europæiske varemærkeorganisation EUIPO viser nu, at hele 43 procent af danske unge mellem 15 og 24 år er kommet til at købe kopivarer uden at vide det inden for det sidste år. Det skriver Patent- og Varemærkestyrelsen i en pressemeddelelse.

Det drejer sig primært om tøj, elektronik og sko. Men det kan være forbundet med stor risiko at købe kopivarer. Eksempelvis kan forfalsket kosmetik og tøj indeholde sundhedsskadelige stoffer, mens forfalsket elektronik, som for eksempel mobilopladere, kan risikere at bryde i brand.

Samtidig risikerer man at støtte organiserede kriminelle grupper, som kan være involverede i andre former for alvorlig kriminalitet, fremgår det af pressemeddelelsen.

Vil du undgå at købe kopivarer og den risiko der er forbundet med disse varer, så er der en række råd du kan følge. Først og fremmest kan du spørge dig selv. Er det her for godt til at være sandt? For så er det nok tilfældet.

Er prisen usædvanlig?

Spørg dig selv om der er en realistisk prisforskel mellem produktet, du ønsker at købe, og prisen på produktet, som sælges hos originalforhandleren. Luksusmærker er sjældent på tilbud og slet ikke til dumping-priser. Hvis der reklameres med, at varerne er stærkt nedsatte, bør du derfor være på vagt.

Bemærk i øvrigt at nogle sælgere af kopivarer lægger sig tæt op ad prisen på originalproduktet for at kamuflere, at produktet ikke er ægte. Og det gør det ekstra vanskeligt.

Lugt til produktet

Læder skal lugte som læder – ikke som dårlig lim, plastik eller kemikalier. Kopieret kosmetik og parfume kan have en overdreven lugt.

Mærkning og produktinformation

Er produktinformation, emballage eller etiketter fyldt med fejl? Det tyder på, at produktet er en kopi. Producenter af originalprodukter bruger professionelle oversættere.

Tjek originalproducentens hjemmeside

Mange mærkevareproducenter oplyser selv, hvem der forhandler deres originalprodukter. Står butikken på listen over autoriserede forhandlere?

Her er nogle tips til, hvad du kan se efter: 

-Er prisen mistænkelig lav?

-Er kvaliteten dårlig? F.eks. ujævne sømme i tekstiler og læder.

-Lugter varen af lim, plastic, kemikalier ?

-Er emballage, tekst, billeder af dårlig kvalitet?

-Er salgsstedet usædvanlig  ift. varens image?

DEKLARATION
Alt. tekst:Kopivarer
Titel:Kopivarer
Relaterede nyheder
Følg os på facebook
Regionale nyheder
Sider i Nordjylland
Brønderslev
Hjørring
Jammerbugt
Mariagerfjord
Morsø
Thisted
Vesthimmerland
Læsø
Frederikshavn
Rebild
Bagsiden