Stor stigning i forbruget af alkoholfri øl over de seneste 10 år

7 juli, 2023 | 02:00
- Af Redaktion
Danske husstande bruger flere penge end nogensinde på alkoholfri øl, og prisen stiger langsommere end for almindelig øl. Den seneste årti har set en seksdobling af forbruget af øl med lavt alkoholindhold, ifølge tal fra Danmarks Statistiks forbrugsundersøgelse. Samtidig er prisen på alkoholfri øl steget mindre sammenlignet med andre typer øl.
Bence Boros - Unsplash
Info:
Bence Boros - Unsplash
Øl

Ifølge en nylig undersøgelse fra Danmarks Statistik, lavet i samarbejde med Gjensidige og Gouda Rejseforsikring, bruger danske husstande langt flere penge på øl med lavt alkoholindhold end tidligere. Udbuddet af alkoholfri øl er blevet markant større i de seneste år, hvilket formentlig er en af årsagerne til stigningen i køb af denne type øl, siger Solange Lohmann Rasmussen, fuldmægtig i Danmarks Statistik.

Mens udgifterne til alkoholfri øl og øl med lavt alkoholindhold er steget fra 2011 til 2021, er prisen på disse øl steget langsommere sammenlignet med almindelig øl. Priserne på øl med under 1 pct. alkohol steg med 1,7 pct., mens pilsner- og guldøl steg med 3,0 pct.

Det er ikke kun alkoholfri øl, der er blevet mere populært. Også specialøl har fundet vej til danske køleskabe og barer. I samme periode er det gennemsnitlige forbrug af ‘andre alkoholholdige øl’, herunder specialøl, steget markant fra 14 kr. til 234 kr. pr. husstand ifølge forbrugsundersøgelsen. Samtidig er forbruget af pilsner- og guldøl faldet fra 1.159 kr. pr. husstand til 960 kr. pr. husstand. Selvom forbruget af specialøl og alkoholfri øl stadig er lavere end forbruget af pilsner- og guldøl, indikerer tallene, at specialøl erstatter en del af forbruget af de mere traditionelle øltyper.

Undersøgelsen viser også, at det gennemsnitlige forbrug af øl generelt ligger på samme niveau som i 2011, selvom der er sket ændringer i fordelingen mellem de forskellige øltyper. Det er vigtigt at bemærke, at alkoholfri øl indeholder op til 0,5 pct. alkohol og derfor er omfattet af kategorien “øl med lavt alkoholindhold” i undersøgelsen.

Undersøgelsen er baseret på interviews med omkring 2.200 husstande i Danmark og dækker perioden fra 2011 til 2021. Tallene er renset for inflation, hvil gør dem sammenlignelige over tid. Undersøgelsen viser også, at danskernes kendskab til reglerne om import af kopivarer er bekymrende lavt, da kun én ud af ti undersøger de lokale regler for køb og salg af kopivarer, selvom de har købt varer, der ikke er originale.

Den øgede popularitet af alkoholfri øl og det stigende forbrug af denne type øl afspejler en ændring i danskernes præferencer og efterspørgsel efter alkoholholdige drikkevarer. Samtidig illustrerer undersøgelsen behovet for mere opmærksomhed på og overholdelse af reglerne om kopivarer for at undgå bøder og andre konsekvenser.

Det er vigtigt for forbrugerne at være opmærksomme på, at reglerne for køb og salg af kopivarer varierer mellem forskellige lande, og at der kan være alvorlige konsekvenser for at overtræde disse regler. Derudover gælder det også i Danmark, at det er ulovligt at videresælge kopivarer, uanset om de kommer fra et EU-land eller ej.

Undersøgelsen understreger vigtigheden af at være opmærksom på og respektere de lokale regler og love, især når det drejer sig om kopivarer og alkoholforbrug. Ved at være velinformeret kan man undgå ubehagelige overraskelser og potentielle juridiske problemer under ferier og rejser.

Kilde: Danmarks Statistik

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt