MinByAalborg.dk

Derfor er søvnen vigtig for din hunds velbefindende

7 marts, 2023 | 06:00
- Af Redaktion
Menneskets bedste ven har brug for meget hvile og søvn. Agria Dyreforsikring forklarer, hvorfor det er så vigtigt, og hvilke problemer, der kan undgås.
Info:
Lena Balk - Unsplash

En voksen hund sover i gennemsnit 8-16 timer om dagen. En ældre hund 16-18 timer og en lille hvalp helt op til 18-20 timer. Og alderen har den største indflydelse på hundens søvnrytme.
Det skriver Ritzau via en pressemeddelelse fra Agria Dyreforsikring.

I pressemeddelelsen fremgår det, at:

– Hvalpe har brug for mere søvn end voksne hunde, fordi hjernens udvikling foregår, mens de sover. Hvalpes søvnrytme er ofte mere uregelmæssig end hos en voksen hund. De sover mindre om natten og vågner oftere end voksne hunde, men har til gengæld brug for flere lure i løbet af dagen.

Ældre hunde sover dybere end de unge hunde, men nattesøvnen er mere fragmenteret.

For nemmere at diagnosticere søvnforstyrrelser bliver hundes søvn i øjeblikket undersøgt i et forskningsprojekt finansieret af Agri Dyreforsikring ved Helsinki Universitet:

“Den mest almindelige søvnforstyrrelse hos hunde er obstruktiv søvnapnø, hvor vejrtrækningen stopper. Luftstrømmen stopper, fordi de øvre luftveje indsnævres, når svælgmusklerne slapper af. Gentagne afbrydelser i vejrtrækningen fører til et fald i iltindholdet i blod og gør søvnen usammenhængende,”

siger Iida Niinikoski fra Helsinki Universitet, der står for projektet.

Vigtigt med søvn

Hundes døgnrytme spejler ifølge Agria Dyreforsikring meget deres ejeres:

-De er vågne i størstedelen af dagtimerne og sover mest om natten. Selvom nattesøvnen er mere effektiv, er søvnen i eftermiddagstimerne også meget vigtig for en hund, fremgår det af pressemeddelelsen.

Hundens søvncyklus er kortere end mennesker og i gennemsnit varer det 20 min. Så hunden skal altså sove i kortere tid for at blive frisk igen.

Men søvnen kan også give et fingerpeg om hundens helbred:

-Hvis hunden for eksempel sover meget lidt, vågner ofte om natten og er urolig, kan den være stresset eller have smerter, men også kedsomhed som følge af understimulering kan spille ind. Overdreven søvn kan skyldes smerter eller sygdom. I disse tilfælde er det bedst at konsultere en dyrlæge for at udelukke fysiske forhold.
Hvis hunden sover for lidt, eller søvnen er af dårlig kvalitet, kan det give mange problemer. Ud over indlæringsvanskeligheder gør mangel på søvn det svært for en hund at regulere følelser, hvilket kan føre til reaktiv adfærd, lyder det i pressemeddelelsen.

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Kilde: Agria Via Ritzau
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt