Lønnen afholder unge fra at vælge pædagoguddannelsen

6 september, 2022 | 06:00
Optaget på pædagoguddannelsen styrtdykkede i år, og langt færre unge har pædagoguddannelsen som deres førsteprioritet. Udsigten til en for lav løn er med til at afholde mange fra at blive pædagog, viser undersøgelse.
Lønnen afholder unge fra at vælge pædagoguddannelsen
Billedetekst: Foto: Billedarkiv

Professionshøjskolerne byder i disse uger nye pædagogstuderende velkommen. Men desværre langt færre end sidste år – og alt for få til at imødekomme behovet for pædagoger i landets daginstitutioner og fritidsinstitutioner. Det har pædagogers historiske lønefterslæb en del af skylden for. Flere unge ville nemlig overveje pædagoguddannelsen, hvis lønnen var højere. Det viser en Epinion-undersøgelse for BUPL, som 1.198 16-20 årige har deltaget i.

Hver tredje af dem, som i mindre grad eller slet ikke kunne forestille sig at tage en pædagoguddannelse, svarer, at arbejdet som pædagog ikke giver nok i løn. Hver tredje ville sågar overveje pædagoguddannelsen, hvis lønnen var højere.

”Det skal kunne betale sig økonomisk at tage en uddannelse. Det kan det bare ikke, hvis du læser til pædagog. Pædagoger tjener adskillige tusinde kroner mindre om måneden og går over et liv glip af omkring 3 millioner kroner sammenlignet med andre faggrupper med samme uddannelsesniveau. Det får rigtig mange unge til at droppe pædagogfaget. Og det har vi som samfund ganske enkelt ikke råd til”, siger BUPL-formand Elisa Rimpler.

Færre vil være pædagog

Ansøgertallene til pædagoguddannelsen faldt i år med 18 procent sammenlignet med året før, og optaget på uddannelsen slog med 626 færre studerende end sidste år ny bundrekord. Selvom pædagoguddannelsen stadig er Danmarks største videregående uddannelse, er der grund til at slå alarm, mener Elisa Rimpler, som kalder det en bombe under kvaliteten i daginstitutionerne, at hver femte pædagogstuderende er forsvundet siden 2016.

”Vi skal have vendt den udvikling. Og hellere i går end i dag. For de unge, som starter på pædagoguddannelsen nu, er først færdige om tre og et halvt år, og vi mangler dem altså her og nu”, siger Elisa Rimpler.

Kun lidt over halvdelen af de ansatte i daginstitutionerne er pædagoger, og udsigterne til at få flere pædagoger ind på stuerne er dystre. Frem mod 2030 bliver der nemlig brug for 14.000 ekstra pædagoger i Danmark, og allerede nu må daginstitutioner alt for ofte give op i jagten på en pædagog til en ubesat stilling.

”Pædagogmanglen løser ikke sig selv. Og pædagogers historiske lønefterslæb får desværre nogle unge til at søge andre veje. Også unge, som ellers ville have overvejet vores profession. Det er Folketinget nødt til at handle på, for vi står overfor en massiv mangel på pædagoger de kommende år, og i sidste ende er det børn og unges trivsel og udvikling, det går ud over, hvis fagligheden i daginstitutioner og fritidsinstitutioner går fløjten”, siger Elisa Rimpler.

DEKLARATION
Alt. tekst:Lønnen afholder unge fra at vælge pædagoguddannelsen
Titel:pædagoguddannelse
Relaterede nyheder
Følg os på facebook
Regionale nyheder
Sider i Nordjylland
Brønderslev
Hjørring
Jammerbugt
Mariagerfjord
Morsø
Thisted
Vesthimmerland
Læsø
Frederikshavn
Rebild
Bagsiden